I Norge har vi tradisjon for å utnytte ressursene i kystsonen. Vi har lovfestet den unike allemannsretten til å ferdes og fiske i kystsonen, og med denne rettigheten følger det plikter i form av et lovverk.

Lovverket sørger for at vi får en bærekraftig beskatning av havets ressurser og kan ha glede av dem i uendelige tider, forteller Jan Brødreskift i Fiskeridirektoratet.

- Nødvendig med oppsyn

- Etter en felles aksjon som Kystvakten, Politiet, Statens Naturoppsyn og Fiskeridirektoratet gjennomførte tirsdag og onsdag denne uka, kan det konkluderes med at det er nødvendig med oppsyn for å se til at reglene blir fulgt, forklarer Brødreskift.

De statlige etatene har etablert et godt samarbeid, og ved å bemanne båtene med forskjellige lovhjemler kan en kontrollere etterlevelse av flere lovverk.

- For eksempel kombinere kontroll av fiskeredskap med kontroll av at folk på sjøen bruker redningsvest. Det gir effektiv bruk av ressurser, forteller Brødreskift.

Umerket og ulovlig

Kontrollene som ble utført disse dagene førte til mange beslag av umerket og ulovlig redskap. Det som går igjen er garn som settes for fangst av laks og sjøørret, samt teiner som settes for fangst av hummer i fredningstiden, opplyser Brødreskift.

Totalt ble det beslaglagt 165 meter laksegarn, to sildegarn og ett trollgarn. Bortimot 70 ulovlige og umerkede teiner, samt noe annet umerket redskap. I tillegg ble det utstedt forelegg fartsovertredelser og manglende bruk av redningsvest, sier han.

Denne typen aksjon blir også benyttet til å informere om regelverket, men det er viktig å understreke at det er den som fisker og ferdes i kystsonen sitt ansvar å sette seg inn i lovverket, påpeker Brødreskift.