Periphylla finnes i dag i alle verdenshav, og etablerte seg i Norge på 1970-tallet. På store dyp og områder der er tettheten av maneten lav. Det er i de trange norske terskel-fjordene at manetens enorme formeringsevne gir så tette bestander, opplyser professor emeritus i biologi, Jarle Mork.

550 millioner år

Mork har studert Trondheimsfjorden i over 40 år av sin karriere, og jobber nå med å lære mer om kronemaneten Periphylla og hvilken innvirkning den har på fiskebestandene i fjorden.

- Maneten er lyssky og går til dypet om dagen og mot overflaten i mørke netter. I Trondheimsfjorden går den sjelden helt til overflaten, forklarer Mork i en presentasjon han har laget om Periphylla og fisk.

Maneten er urgammel, og har hatt adgang til fjordene siden siste istid.  Fossiler som viser den samme plantegning finnes i berglag som er 550 millioner år gamle.

Overvåket siden 2001

- Siden 1973 har Trondhjem Biologiske Stasjon (TBS) vedlikeholdt en tidsserie av trålfangster i Trondheimsfjorden. I denne ble oppblomstringen av Periphylla oppdaget og har vært overvåket siden 2001, opplyser Mork.

I løpet av få år har maneten erobret en posisjon blant toppredatorene i «økosystem Trondheimsfjorden», antagelig også selve hovedrollen, mener professoren.

Den dominerer trålfangsten i indre fjord, og den tidligere dominansen av torsk-og flatfisk i fangstene har opphørt. Maneten har etter hvert blitt et stort problem fordi den spiser plankton og småfisk som ellers ville vært bytte for torsken.

Voksende bestand

- Ved data fra videoramme og bunntrål er bestanden av Periphylla i Trondheimsfjorden vokst fra 0 til 60000+ tonn i løpet av vel et tiår. Dette må åpenbart ha skjedd på bekostning av produksjonen av andre arter i økosystemet i fjorden, forkalrer Mork.

Mange garnfiskere har til dels gitt opp gamle fiskeplasser og arter, og økonomien i fiskeriet lider under dette. Om forventningene til utviklingen i Trondheimsfjorden nevner professoren at de tradisjonelle fiskeartene kan tape ytterligere terreng. Å ha sitt levebrød fra sjøen kan bli utfordrende og kreve oppfinnsomhet og evne til raske omstillinger, mener han.

Maneten utgjør mest sannsynlig ingen fare for oppdrettsfisken, tror Mork.

- Periphylla utgjør i alminnelighet neppe noen fare for lakse-mærer, sier professoren.

Jarle Mork har studert Trondheimsfjorden i over 40 år. Foto: NTNU