Vanlig tredreper eller løvtredreper (Cossus cossus på latin) borer først flate ganger under barken på løvtrær, står det å lese hos Store norske leksikon. Spesielt er det bjørk som rammes. Senere borer den dypere ganger nede i veden. Er det flere larver inne i en trestamme, kan selv store trær bli drept.

På et egnet sted graver larven seg ned og spinner seg inn i en kokong. Den overvintrer og forvandler seg så til en puppe, før de voksne sommerfuglene flyr om natten i perioden juni til august. Disse grå, kraftige  sommerfuglene er sjeldne å se sammenlignet med den store, røde larven.

Ikke en pokémon

Tredreperen er utbredt i Nord-Afrika, over hele Europa og det nordlige Asia. I Norge er den vanligst sør for Dovre, men er funnet helt nord til Steigen i Nordland. Så at arten kan dukke opp også på Fosen, bør ikke komme som et sjokk.

Det kom for øvrig også et forslag fra en leser om at det kunne dreie seg om en pokémon, noe som første fortonte seg som meget sannsynlig. Men ved å presentere saken for en aktiv Pokémon-spiller, fikk vi fastslått at en pokémon med et slikt utseende foreløpig ikke finnes. Dermed kunne dette alternativet utelukkes.

En fullvoksen vanlig tredreper. Foto: Fvlamoen via Wikipedia