Én til to personer dør hvert år som følge av vepsestikk. Disse er normalt overallergiske, altså ekstremt følsomme for et eller flere av stoffene som inngår i vepsens gift. De bør til en hver tid om sommeren ha en adrenalinsprøyte tilgjengelig.

Samtidig fyller stikkevepsene en viktig økologisk rolle. De fanger mengder av fluer og andre insekter som med større rett kan sies å være skadedyr. Så kanskje bør man være litt tålmodig før man dreper en veps?

Dronninga og arbeiderne

På våre breddegrader er alle vepsekolonier ettårige, og kun unge dronninger overvintrer, står det å lese på Folkehelseinstituttets hjemmesider. Dronninga setter i gang med å bygge et bol, av avgnagde trefibre som tygges sammen med spytt. Idet bolet har 10–20 celler, legger hun ett egg i hver celle, og aler opp larvene som klekkes.

Når disse blir voksne i begynnelsen av juni, fortsetter dronninga med egglegging, mens de nye arbeiderne står for videre bolbygging, larvestell og matsanking.

Kun ettårige bol

I løpet av sommeren kan dronninga produsere opp til 12.000 arbeidere, men hver av dem lever bare i noen få uker. På sensommeren danner de ekstra store kamre der larver får ekstra mye mat – disse blir nye dronninger. Samtidig legger dronningen ubefruktede droneegg, og senere flyr de nye dronningene ut sammen med dronene for å pare seg.

Ungdronningene overvintrer i mørke kriker og kroker, mens bolet ikke lenger har noen funksjon. Med andre ord har det lite for seg å ødelegge et vepsebol på sensommeren. Det samme bolet blir uansett ikke brukt neste år.

Den farlige arbeidsledigheten

Utover høsten dør så den gamle dronninga, og arbeidernes oppgaver opphører. De blir mer innpåslitne, og har en spesiell forkjærlighet for søtt.

– Det er spesielt disse arbeidsledige vepsene som flyr rundt og driver med gærnskap, sier Oddvar Hanssen. Han er entomolog, altså insektekspert, og overingeniør ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim. – Det er i grunnen i vepsenes samfunn som i menneskenes, at lediggang er roten til alt ondt.

Vanskelig å spå

Hanssen forteller at et av de vanskeligste spørsmålene han som entomolog får, er hvordan en insektsesong kommer til å bli. – Bare for vepsens del er det mange faktorer som spiller inn, og i tillegg kan variasjonene være store lokalt. Det kommer mye an på fjoråret, hvor store samfunn og hvor mange dronninger stikkevepsene greide å utvikle da. Men så har det også mye si hvordan den nye sommeren blir, hvor mye næring vepsene greier å skaffe til bolet, og hvor tidlig det går i oppløsning på ettersommeren.

Vepseåret i år kan altså neppe si noe sikkert om før i ettertid. – Men så langt syns jeg det virker normalt, sier Hanssen.