Sundet presiserer at han ikke kan svare for hele Fosen, kun for Bjugn og Ørland. Men der mener han til gjengjeld å ha observert en formidabel økning i mengden flått.

Ikke lenger ”sporadisk” på Fosen

– Da jeg studerte veterinærmedisin, kunne vi lese i lærebøkene at flåtten forekom ”sporadisk så langt nord som Trøndelag”. Men nå har den beveget seg enda mye lenger nord, og i våre områder er den blitt et stort problem spesielt for hund og katt, sier Sundet.

Det er spesielt infeksjonssykdommen borreliose som forbindes med flåttbitt. Rundt 2 prosent av flåttbitt fører til denne sykdommen, men det er store forskjeller lokalt, og vise steder har man funnet at over 60 prosent av flåtten bærer smitten. Det har vært en økning i antallet alvorlige infeksjoner i årene etter 2000, med rundt 250–300 årlige tilfeller, står det å lese hos Norsk Helseinformatikk.

Flåtten kan, vel å merke, også bære andre typer smitte. Mennesker er i risikosonen, men flåtten er nok mer utbredt, vanskeligere å oppdage og derfor også farligere i pelsen på dyr som katter og hunder. Om det ikke oppstår sykdom, kan flåtten selvsagt likevel føre til irritasjoner, i form av kuler og lokale betennelser.

Klimaendringer og gjengroing

Tobjørn Sundet peker på flere årsaker til det økende flåttproblemet på Fosen. – Det har nok sammenheng med den store stammen av hjortedyr vi har her ute, altså hjort, rådyr og elg, som er viktige verter for flåtten. I tillegg har vi sett en form for klimaendring, med stadig mildere vinter og tidligere vår, slik at ”sesongen” for flått blir lengre. Parallelt gror stadig større områder igjen med løvskog, kratt og gress, og det er jo en type miljø som flåtten trives godt i.

Klinikken i Bjugn mottar daglige henvendelser fra folk som vil ha ringt inn resept på flåttmedisin.

Flere forebyggende tiltak

Heldigvis dreier det seg som regel om forebygging, ikke behandling. Folk vil verne hundene og kattene sine mot ubudne gjester.

– Det er tre former for forebyggende medisin som er vanlig, sier Torbjørn Sundet. – Man har dråpemedisin som man har på huden til dyrene. Dernest har man flåtthalsbånd, som er spesielt aktuelt for hunder. Ikke minst fins tabletter som beskytter i tre måneder.