Det er vanskelig å tro at Bjarne Renå fra Botngård i Bjugn er 85 år gammel, for verken utseende eller aktivitetsnivå tilsier en så høy alder. Han stortrives på sykkelsetet, og tilbakelegger flere mil i uka, blant annet på sine turer rundt Ness i Bjugn, en runde på cirka 30 kilometer.

La ut på langtur

- Det blir to til tre runder rundt Ness i uka. Der er det ikke så mye trafikk, sier Bjarne.

Nylig syklet han også fra Botngård til Kråkvåg, som tur retur utgjør hele 60 kilometer.

- Jeg tenkte jeg skulle besøke naboene som har hytte i Kråkvåg. Det ble en fin tur, og jeg tok en lang pause med middag hos dem før jeg syklet tilbake, sier han og forteller at han slett ikke var sliten etter den lange sykkelturen.

- Kondisjonen er god, slår han fast.

Plagene forsvinner

Og det er kanskje ikke så rart. Bjarne har vært aktiv innen både løping og ski hele sitt liv. Men med årene har både ryggvondt og svekket balanse gjort det stadig vanskeligere å løpe eller gå lange turer.

Utrolig nok roer plagene seg med en gang han setter seg på sykkelen.

- Alderdommen har tatt meg litt de siste par åra. Men det forsvinner når jeg sykler. På sykkelen føler jeg meg som en 17-åring igjen, smiler Bjarne.

Terapi

- Jeg er litt ustødig til beins, men ikke på sykkel.

All syklinga gir imidlertid den spreke 85-åringen langt mer enn bare mosjon og aktivitet. I fjor høst mistet Bjarne kona si, som hadde vært hans trofaste turfølge og bestevenn gjennom et halvt liv. Sammen trimmet de nesten hver eneste dag.

- Det er fin terapi for meg. Tankene kommer inn på helt andre ting når jeg er på sykkeltur, forteller han.

Ingen hindring

Fortsatt venter en rekke turer på sykkelsetet før snøen legger seg til vinteren. Da finner Bjarne fram skiene.

- Jeg gruer meg til vinteren. Men samtidig får jeg håpe på bedre skiføre i år enn i fjor. Trimme skal jeg i hvert fall få til, slår han fast.

Alder er ingen hindring, skal vi tro Bjarne.

- Jeg er da ganske ungdommelig av meg, ler han.