Hjemme hos Marte Alette Barseth i Vallersund humrer en liten barnelatter som roper ”boing, boing”. Hennes fem år gamle datter, Linnea, hopper og spretter livlig rundt i stua. Da Marte var 16 år og tok turen til legen fordi hun følte seg syk, fikk hun et kraftig sjokk da det viste seg å være en graviditet på gang.

Christine Bærøy fra Uthaug fikk samme beskjed for seks år siden. Hun tok en graviditetstest, men den viste seg å være negativ. Tre uker senere dro hun til helsesøstra og tok en ny, selv om helsesøstra mente det var liten sjanse da den forrige var negativ. Begge ble overrasket over resultatet. Ni måneder senere kom Thea Serine til.

Ville ta abort

- Mamma er søt og snill. Også er hun flink til å lage middag. Også er hun flink til å passe på meg, sier Linnea og smiler til moren sin.

Marte Alette Barseth forteller at hun ikke tenkte å beholde barnet. Hun var 16 år og det var ikke i hennes villeste fantasi at hun skulle være gravid. Hun var dårlig og kastet opp. De fant bakterier i halsen hennes og hun ble satt på penicillin, men ble tvert imot bedre av det. Hun fortsatte å kaste opp og legen ville ta en graviditetstest.

- Testen var veldig positiv. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg sa ”nei”. Tankene som kom er helt umulig å beskrive. Det er det største sjokket jeg noen gang har kjent, sier 22-åringen.

Hun bestemte seg for å ta abort, men da tok søstra, som var gravid på samme tid, en prat med Marte. Hun fortalte om konsekvensene og hva det ville gjøre med henne. Marte fikk god støtte fra familien og hun bestemte seg for å gjennomføre svangerskapet.

Ikke i tvil

Christine Bærøy synes det var utfordrende å få barn som 17-åring, men hun hadde foreldre som støttet henne gjennom alt.

- Da jeg fikk vite at jeg var gravid, satt jeg og flirte mens jeg skreik. Jeg begynte å stille en del spørsmål. ”Hvorfor skjedde dette, hva gjør jeg nå, klarer jeg det”, sier Christine.

Bærøy forteller at hun egentlig aldri var i tvil. Hun ville beholde barnet, og tenkte raskt at dette skulle gå bra. Da hun ble mor for første gang, fant hun fort ut om hvilke fordeler og ulemper det medfører.

- Det beste er å se at hun vokser opp, og at jeg klarer å gi henne et godt liv og at hun ser fornøyd ut. Det verste er alle bekymringene man får. Man går fra å ikke ha så mange, til å ha kjempemange. Det kan være litt slitsomt, forteller Christine.

Isolert og utenfor

Både Christine og Marte følte seg utenfor da de ventet barn som 17-åringer. De forteller at det var sjeldent de var med på noe, og at de ble veldig isolert.

- Jeg mistet mange venner og vokste fra dem. Mens de dro på fest var jeg hjemme og hang over do, eller spilte radiobingo med mamma, ler Marte.

Christine understreker at man har det veldig fint hjemme med barnet, men at man likevel ønsker å være sosial med vennene sine.

- Det virket som de var redd for å høre om jeg ville bli med, siden jeg ikke kunne drikke og hadde sjeldent tid. De glemmer deg litt, da. Men jeg klandrer dem ikke for det, fordi jeg skjønner det. Man kan bli med på ting, bare ikke like ofte som før, sier Christine.

Fikk ekle kommentarer

Begge fosningene opplevde ekle kommentarer da folk fikk vite at de var gravid. Gjennom bygdesnakk hørte Christine at folk sa at hun ødela ungdomstiden sin, mens Marte fikk høre ting om seg selv som ikke stemte i det hele tatt.

- Jeg synes ikke ungdomstida mi ble ødelagt, den ble bare annerledes, sier Bærøy.

- Jeg ville jo rette opp det folk sa om meg, men som én person er det vanskelig å nå ut til mange. Jeg opprettet derfor en blogg for å skrive om hvordan det var for meg å få barn ung. Jeg fikk mye støtte, men selvfølgelig også en del fæle, anonyme kommentarer, forteller Barseth.

Økonomisk utfordring

Marte og Christine måtte slutte på skolen da de fikk døtrene sine. De forteller at de får støtte fra NAV og Lånekassen.

- Det var vanskelig som ung alenemor, men det gikk greit på grunn av den økonomiske støtten gjennom NAV. Nå får jeg støtte fra Lånekassen siden jeg studerer, ellers så er det samboeren som arbeider og står for resten, forteller Barseth.

- Du har ikke bare deg selv å tenke på, og ting tar lengre tid. Økonomien er en utfordring og et regnestykke som er vanskelig å få til å gå opp. Jeg vil anbefale å vente til man er ferdig med utdanning, mener Christine Bærøy.

- Elsker å være mamma

For ett år siden fikk Marte Alette Barseth enda et barn. Denne gangen var det en gutt, og han fikk navnet Ansgar.

- Livet som mor er fantastisk! Jeg elsker å være mamma, det er det som er meg. Jeg vet ikke hvem jeg er uten barna. De har gitt meg mening med livet. Jeg er kjempelykkelig med mine to, smiler Barseth.

Christine Bærøy forteller at datteren har gitt henne mer enn hun kan beskrive.

- Jeg fikk se de første stegene, høre det første ordet, alle de forskjellige milepælene hennes. Det er en fantastisk ting, sier 23-åringen lystig.

Hun fortsetter å fortelle om Thea Serine, og hvordan det blir når seksåringen blir eldre.

- Jeg begynne å se en tydelig personlighet. Hun er ganske sta og bestemt. Det har hun vel fra mora. Så jeg gruer meg litt til tenåringsfasen, det blir sikkert ikke enkelt. Jeg vet jo selv hvordan jeg var, som de sier «når kua selv får kalv», ler Christine.

Fikk fødselsdepresjon

Marte sier bestemt at hun ikke ville tatt et annet valg. Selv om hun var usikker i begynnelsen, er hun overlykkelig over at hun ombestemte seg. Hun var likevel livredd da hun var gravid, og følte seg ikke klar for å bli mor.

- Jeg trodde jeg var klar da jeg hadde kjøpt inn alt. Men så kom hun, og det hadde jeg egentlig ikke forberedt meg på. Jeg fikk fødselsdepresjon, og det ødela en del av gleden. Etter god hjelp og støtte fra mamma gikk ting bedre, og jeg kunne endelig føle meg glad over det, sier tobarnsmoren.

Christine Bærøy forteller at hun var skremt de første ukene, men gikk fort inn i rollen da hun innså at det kom til å gå bra. Hun brukte å gjøre som alle andre og feste hver helg, men det snudde fort og plutselig var hun mor.

- Fantastisk jobb

- Jeg ville så absolutt ikke tatt et annet valg om jeg kunne. Hadde det ikke vært for Thea Serine så hadde jeg ikke vært den jeg er i dag, smiler Christine.

Marte Alette Barseth forteller at hun var redd for at helsepersonellet skulle dømme henne da hun kom gravid som 16-åring.

- Men de tok godt imot meg. Det var alltid kjempefint å komme på kontroll, både med Linnea og Ansgar. Jordmødrene var lett å prate med, og ingen spørsmål var for dumme. De gjør en helt fantastisk jobb, sier Marte.

Thea Serine og Christine Bærøy Foto: Privat