Over 40 prosent av årets jordbæravling har gått tapt etter at den hissige soppen gråskimmel har spredt seg i Agder og Rogaland samt andre deler av landet. Fosens mest populære jordbærleverandør, Linesøya i Åfjord, er foreløpig skånet for ødeleggelsene.

- Vi har ikke noe av denne soppen. Men det er en katastrofe for de det rammer. Hele avlinga deres har gått tapt, sier jordbærbonde Eivind Selbekk.

- Faren er der

Den aggressive gråskimmelen angriper blader og stilker, og gir bæra gråbrune, støvlignende flekker. Soppen trives særlig godt i høy luftfuktighet.

- Vi har aldri vært rammet, men faren er der selvfølgelig. Jeg sjekker bæra hver eneste dag fra og med april, og følger nøye med, sier Selbekk, som har vært jordbærprodusent i over 50 år.

Han takker særlig vær og vind for at soppen ikke har inntatt den 30 mål store avlingen hans.

- Det er nok verre hvis været er fuktig og man har store, modne planter. Jeg tror dessuten det lønner seg å skifte jorda hvert femte år for å forebygge sopp, mener han.

Fordel med vindforhold

- Kanskje er det også vinden på Linesøya som hjelper oss. Når det blåser tørker fukta i plantene ut.

Han får medhold fra Arne Stensvand, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og ekspert på soppsykdommer i frukt og bær.

- Spredning av soppen henger sammen med fuktighet, så vind er en klar fordel. Desto luftigere, desto bedre, sier forskeren og peker på at også jordbæravlinger under tak eller i tunneler kan være effektiv forebygging.

Ifølge eksperten er soppen utbredt de fleste steder i landet, inkludert Trøndelag. Forskningsfunn tyder på at soppen er blitt resistent mot sprøytemidlene som blir brukt.

- Vi finner ganske mye resistens, riktig nok andre steder enn i Trøndelag, sier Stensvand.