Fosenstipendet er et årlig utstillingsstipend på kr. 25.000, sponset av Ørland sparebank og utdelt av Ørland/Bjugn kunstforening. Tilbake får kunstforeninga og Fosens innbyggere en utstilling ved stipendiaten, som selv kommer til Brekstad for å møte publikum, deriblant også skoleelever. Stipendet lyses ut i kunsttidsskrifter og på nett, og årlig kommer det inn rundt 30 søknader. Beslutningen fattes av en jury bestående av representanter fra kunstforeninga og sparebanken, samt av profesjonelle kunstnere.

Gleder seg til ukene på Fosen

Charlotte Rostad, født i 1984, kommer opprinnelig fra Kabelvåg i Lofoten. Men hun bor i Trondheim, og har sin kunstfaglige utdannelse derifra. Hun har hatt utstillinger flere steder, og gjennom Trøndelagsutstillinga også figurert på Galleri Hans tidligere.

– Men jeg har faktisk aldri vært på Fosen, sier hun.

– Det er jo nesten litt flaut. Men jeg gleder meg veldig til å være der i de ukene utstillinga pågår. Jeg er spent på hva slags publikum som kommer for å se.

– Fosenstipendet oppleves generøst på flere måter, fortsetter Rostad.

– Mange vil kanskje tenke at det er en selvfølge at kunstnere skal få betalt for den jobben de gjør, altså å lage utstilling, men det er dessverre sjelden at kunstnere ikke går kraftig i minus når vi stiller ut. Det er altså en glede, og en lettelse, å ha muligheten til å lage en utstilling der man faktisk har en støtte fra visningsstedet.

Mennesker og begivenheter i nye kontekster

Rostads kunstneriske virke er todelt. Hun er involvert i samarbeidsprosjektet RAKE, et visningsrom for kunst og arkitektur i Trondheim. Men samtidig arbeider hun med store og mindre tegninger, gjerne i serier. De tar ofte utgangspunkt i personlige fotografier eller funnet materiale, som bearbeides som collager, for deretter å blåses opp gjennom tegning.

– Kunsten min dreier seg primært om menneskets væremåte, sier Rostad. – Jeg er interessert i betydningen minner har for måten vi agerer på, hvilken plass vi har eller tar i verden, og hvordan vi forholder oss til hverandre. I «Undrekammer» vil jeg fortelle historier som ikke har noen åpenbar retning, historier som kan fortelles på ulike måter, og oppfattes ulikt ut fra betrakterens ståsted. Mennesker og historiske begivenheter er i tegningene revet ut fra sin opprinnelige kontekst, og enten etterlatt i et tomrom eller satt inn i en helt ny kontekst.

En populær kunstart

Nina Gjølgasæther, leder i Ørland/Bjugn kunstforening, er meget fornøyd med å kunne presentere Charlotte Rostad for fosningene.

– I fjor var det en tekstilkunstner som mottok stipendet og hadde utstilling på Brekstad, i år er uttrykket et helt annet. Tegning er populært nå for tida, det fins mange dyktige, unge tegnere, og her har vi en som kommer til oss med materiale som ikke er utstilt tidligere. Jeg håper mange tar turen for å se på utstillinga, og ikke minst for å møte kunstneren. Nye ansikter er selvsagt spesielt velkomne, vi har god plass.

Formidling til ungdommen

Det som er sikkert, er at skoleungdommen på Ørlandet får nyte godt av Charlotte Rostads besøk.

– Vi er veldig fornøyd med det gode samarbeidet vi har med ungdomsskolen, understreker Gjølgasæther.

– I forbindelse med kunst- og håndverksfaget besøker de hver eneste utstilling vi har på Galleri Hans. Men med stipendutstillinga får de i tillegg den sjeldne muligheten til å snakke med kunstneren selv om kunsten. Det er noe ekstra verdifullt.