Naboens knirkende trampolinefjær kombinert med latter og hyl fra hoppende barn er åpenbart et skår i sommergleden for mange som nyter ferien fra egen hage. Tramplinestøy topper nemlig nabokrangelstatistikken.

- I Trøndelag generelt ser vi at særlig støy fra trampoliner er en vanlig årsak til nabokrangler, forteller leder i konfliktrådet i Sør-Trøndelag, Iren Sørfjordmo.

Tilbakevendende problem

- Trampoliner står ofte i hagene til småbarnsforeldre, mens naboene rundt er litt eldre og ønsker fred og ro når de sitter ute en godværsdag. Dette er et tilbakevendende problem på våren og sommeren, forklarer Sørfjordmo.

Konfliktrådet er en statlig tjeneste som tilbyr megling som metode for å håndtere konflikter, og de tilbyr megling både i Ørland, Bjugn, Rissa og Åfjord på Fosen.

I tillegg til bråk fra hopping på trampoline dreier mange nabokrangler seg også om høy musikk, generell støy og trær som skygger for solen. Høyt oppe på lista finner man også uenigheter knyttet til bruk og vedlikehold av veger som går til hyttefelt.

Mange av henvendelsene konfliktrådet får inn har først vært innom de lokale lensmannskontorene.

Ikke ulovlig

- Ofte vil en av partene først forsøke å prate med naboen sin om problemet. Dersom naboene ikke klarer å komme til enighet, tar de gjerne kontakt med politiet, som videre henviser til oss. Det er jo tross alt ikke ulovlig å hoppe på trampoline, sier Sørfjordmo.

Hun mener likevel at det er viktig ikke å kimse av de som føler seg plaget av støy.

- Noen har til og med vurdert å selge hus og heim fordi de har sett seg lei på støy fra naboene. Folk er ulike, og tåler ulike mengder støy. Det som er viktig i et godt naboskap er gjensidig respekt og at man viser hensyn, sier Sørfjordmo og påpeker at en eventuell anmeldelse av naboen kan gjøre bare vondt verre.

Upartisk megler

I de fleste tilfellene klarer partene å komme til enighet dersom de kommer inn til konfliktrådet.

- Da møtes de med en upartisk megler som tilrettelegger for en avtale begge kan være fornøyde med. I konflikter knyttet til støy fra trampoliner kan en mulig løsning være at det ikke skal hoppes på trampolinen før klokken 11 på søndager, for eksempel.

Ifølge Sørfjordmo krangler vi ikke mer med naboen nå enn tidligere. Tallene holder seg jevnt over stabile.

- Det beste er å snakke med naboen sin dersom noe irriterer. Gjerne så tidlig som mulig, slik at konflikten slipper å bli verre enn den egentlig er.