– Som lita jente på Høybakken husker jeg at vi så piggsvin hele tida, sier Jenssen.

– I lang tid har det virket på meg som at de har vært nesten borte. Men nå har jeg inntrykk av at bestanden er i ferd med å øke igjen.

LES OGSÅ: Har du sett piggsvin?

Jakta på brunskogsnegler rammer piggsvinene

Samtidig er de sårbare dyr, mener Jensen, som spøkefullt kaller seg selv for selvutnevnt professor på piggsvin.

– Mange av dem fryser i hjel under vinterdvalen. Vårene er dessuten ofte kalde i Trøndelag, slik at insektene som piggsvinene lever av, dukker opp altfor sent. Så har de selvsagt også lett for å bli kjørt i hjel i trafikken, når de reagerer på fare ved bare å krølle seg sammen til baller. Jeg håper folk ser seg godt om i trafikken i disse dager, spesielt rundt Hovde.

– Noe annet folk må tenke over, fortsetter Jenssen, – er at giftmidler som brukes for å hanskes med brunskogsnegler, kan være veldig farlige for piggsvinene. De er nemlig glade i å spise små brunskogsnegler.

Landbrukskontoret på Brekstad er blant dem som deler ut Nemaslug, et middel mot brunskogsnegler som er naturlig nok i seg selv, laget av levende organismer. Men man vet ikke hvilken effekt dette middelet kan ha på piggsvinene. På sine hjemmesider oppfordrer Ørland kommune til varsomhet med bruken av Nemaslug dersom man ofte har piggsvin innom.

– De kjenner igjen stemmen min

Jenssen fôrer piggsvinene med vann og kattemat, og kan fortelle at det går med en hel del av dette. Blant annet har hun nå en høygravid piggsvindame boende i hagen, og når man vet at et piggsvinkull kan bestå av opp til ti unger, er det klart at det blir spennende tider fremover. Nevnte dame bor i et spesielt piggsvinhus som Våtmarkssenteret bad om tillatelse til å sette opp i Jenssens hage, en type hus det forresten fins flere av på Brekstad. De andre seks piggsvinene bor både litt og litt der.

– Det er en veldig koselig hobby dette, sier Hilde Jenssen.

– Piggsvinene har begynt å kjenne igjen stemmen min. De dukker opp når de hører meg snakke.