Det går snart mot 30-årsjubileum for cupen, der deltakerne er barn og unge fra første barneskoletrinn helt opp til siste året på videregående. Deltakelsen har økt jevnt og trutt hele veien.

«Hele» Ørlandet involvert

– I fjor satte vi rekord med 165 lag, forteller Terje Vik i Ørland Ballklubb. – Da var det så vidt vi fikk med alle. I år har vi allerede overgått dette, med for øyeblikket 175 påmeldte lag. Alt tyder på at vi må avvise noen. Det er rett og slett banekapasiteten det står på, vi har ikke mer plass.

Til sammenligning har den formidable Storsjöcupen i Östersund vanligvis rundt 500 påmeldte lag. Vik syns nesten det er litt skremmende:

– Vi er altså oppe i over en tredjedel av påmeldingen der, og de der borte har jo et enormt apparat i sving for å få hjulene til å gå rundt. Heldigvis har vi mange frivillige her hos oss også, det er vel knapt en familie på Ørlandet som ikke har noe med cupen å gjøre.

Rundt 360 kamper skal spilles under Sparebank-cupen, og 30 dommere er engasjert.  Det er bestilt rundt 1600 medaljer, så like mange spillere forventes. Når mange av disse har familiemedlemmer med seg, sier det seg selv at det blir folksomt på Ørlandet i disse dagene, med alle fordeler det kan innebære for det lokale næringslivet.

Bekymret for neste års cup

Flere planlagte byggeprosjekter sentralt på Ørlandet gjør imidlertid at banekapasiteten trolig vil være kraftig redusert innen neste års cuphelg.

Det bekymrer blant andre Torhild Aarbergsbotten, leder for fotballgruppa i Ørland Ballklubb:

– Cupen er hovedinntektskilden til fotballgruppa, og årets store dugnad. Vi har et stort behov for tilrettelegging av nye fotballbaner i sentrum, til vederlag for dem vi mister i forbindelse med utbygging av ny barneskole, næringstomt ved Realskolen og tomt for ny idrettshall. Vi håper politikerne i Ørland ser at det haster med å finne nye tomter for sentrumsnære fotballbaner, slik at vi fortsatt kan arrangere cup og legge til rette for fotballaktiviteter i nærområdet. Vi skal fremdeles bruke fotballbanen på Lundavold, men det er utrolig viktig at vi har baner i sentrum som barn og unge kan bruke i sin hverdag til både fritid og trening. Det er også et godt folkehelsetiltak, som jeg håper politikerne ser nytten av.