33 kandidater fra hele landet er foreslått som den verdige tittelen: «Årets fyrtårn for lokalmat», som er årets tema for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Bolås er rådmann i Rissa kommune. Hun har også jobbet i fem år med utvikling og profilering av trøndersk mat i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, og bygde opp selskapet som blant annet har ansvar for Trøndersk Matfestival.

- Ei fantastisk dame

- Det er en stor ære å å bli nominert til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris som har hovedvekt på norsk mat og lokal mat, sier hun.

Bolås forklarer at det legges vekt på at de nominerte bidrar med formidling og kunnskapsdeling, og at i branjsen er dette en pris som henger høyt.

- Jeg har møtt Ingrid Espelid Hovig ved flere anledninger, og hun er ei fantastisk dame som har betydd, og betyr, enormt mye for norsk matkultur.

I perioden da hun jobbet med utviklingen av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, hadde Bolås mye kontakt med forsknings-og kunnskapsmiljø. Da hun begynte som rådmann i Rissa kommune, diskuterte hun matsatsing i kommunen med folk hun kjente fra Oi!-arbeidet.

Sunt kosthold for barn og unge

- Gjennom en søknad til forskningsrådet fikk RissaMat seks millioner kroner til en satsing som ser på hva kosthold betyr for mestring og trivsel i barnehage og skole. Vi jobber på forskjellige måter med å legge til rette for et sunt kosthold hos barn og unge, forteller hun.

Selve måltidet der folk møtes er også en viktig del av matkulturen vår, understreker Bolås:

- På nye Åsly skole har vi spesiell fokus på å lage sunn mat og på de gode opplevelsene rundt selve måltidet. Bevisstgjøring av lokal mat mener jeg er viktig i barnehager og skoler.  Jeg ser at det er flere dyktige folk som er nominerte, og det er veldig artig at flere er fra Fosen og mange er fra Trøndelag. Det er jo ikke så overraskende. Heia Fosen og Trøndelag!