Til sammen får 1,1 millioner nordmenn en ny kommune å bo i, viser en oversikt Kommunal Rapport ha utarbeidet. 69 kommuner er klare for sammenslåing, og vil ende opp som 29.

Kommunene har frist til fredag med å melde inn om de ønsker sammenslåing eller ikke. Selv om 127 kommuner har gjort positivt vedtak, er det mange ja-kommuner som fortsetter alene fordi naboen har sagt nei.

Lemper på fristen

Slik det ser ut nå, vil et stort flertall av kommunene fortsette som før. Det endelige svaret er ikke klart fordi en del kommuner sier de vil fortsette prosessen til høsten. Det kan altså bli flere frivillige sammenslåinger enn oversikten foreløpig viser.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har tidligere stått hardt på at fristen 1. juli må følges, men vil nå ikke holde så hardt på fristen likevel. Også kommuner som kommer med vedtak i løpet av høsten vil få samme økonomiske virkemidler, skriver Nationen.

Få frivillige i nord

Det er store geografiske variasjoner i ja- og nei-kommuner, viser en opptelling NRK har gjort. Ingen av Vestfolds kommuner ønsker å stå alene, mens det ikke ligger an til en eneste frivillig sammenslåing blant de 44 kommunene i Nordland. Også i Aust-Agder, Hedmark, Oppland og Troms vil de fleste beholde dagens struktur.

Det er åtte tilfeller der tre kommuner slår seg sammen. Dersom Naustdal sier ja til Førde, Gaular, og Jølster vil det bli den mest omfattende sammenslåingen i reformen.