I 2015 samlet avfallsselskapene i Norge inn om lag 2,3 millioner tonn husholdningsavfall. I gjennomsnitt blir det 439 kilo per person, og det er fire kilo mindre enn året før.

I Fosen Renovasjons område, som omfatter kommunene Rissa, Åfjord, Bjugn og Ørland, ble det i gjennomsnitt samlet inn 502 kilo husholdningsavfall per person.

Gratislevering

- I vårt område har det vært en jevn økning de siste årene. Årsaken til at vi ligger over snittet kan være at det er en forskjell mellom by og land. Men det kan også skyldes at vi noen år har hatt en ordning med at folk kan levere gratis på gjenbruksstasjonene. Det er bedre at vi får avfallet enn at det for eksempel blir brent, sier daglig leder i Fosen Renovasjon Ola Sørås.

Mer treverk, mindre papir

Den jevne økningen i antall kilo innsamlet husholdningsavfall forklarer han med at folk i større grad leverer treverk og kvister på gjenbruksstasjonene.

- Når det gjelder mengden av innsamlet papir ser vi at den går ned. Noe av nedgangen skyldes kanskje at folk i mindre grad abonnerer på papiraviser. Mengden av elektrisk avfall går derimot opp, sier Sørås.