Det var banksjef Bjarne Beversmark i Bjugn sparebank som delte ut prisen til Bjørkvik på Rissa rådhus mandag. Bjørkvik hadde på forhånd fått beskjed om å møte opp på rådhuset klokken 12.00. Det måtte en smule overtalelse til for å få lokalhistorikeren til å komme. Bjørkvik er nemlig ikke kjent for å være veldig glad i oppmerksomhet og oppstyr.

- Lureshow

Presis klokken 12.00 kom hovedpersonen selv inn i kantina på rådhuset. Der ventet banksjef Beversmark, Rissa-ordfører Ove Vollan, rådmann Vigdis Bolås og flere andre. Banksjef Beversmark tok ordet.

- Vi har laget et lite lureshow til deg.

- Når har det seg slik at jeg er ganske lettlurt. I hvert fall virker det sånn, svarte Bjørkvik selv.

- Hedersmann

Beversmark fortsatte med å fortelle om Bjørkviks meritter.

- Du var nominert til hovedpris kultur, men vi visste i god tid at du ikke vant akkurat den prisen. For juryen har nemlig en egen hederspris som vi tildeler folk som har utmerket seg spesielt innen forskjellige felt gjennom mange år. Vi driver og pusser opp Bjugn sparebank, og da ryddet jeg litt i arkivet. Der dukket det opp en rekke artikler med ditt navn. Du har jo bidratt sterkt i Fosen historielag og årboka.

- I 50 år, repliserte Bjørkvik.

- Juryen har funnet ut at du er en hedersmann og at du således fortjener en hederspris, fortsatte Beversmark og gratulerte Bjørkvik med utmerkelsen.

- Ikke fryktelig glad i oppstyr

Beversmark overrakte Bjørkvik diplom og en sjekk på 25 000 kroner, mens ordfører Vollan ga vinneren blomsterbuketten.

- Jeg er ikke så fryktelig glad i oppstyr og sånt, men så har det seg slik at jeg egentlig er litt småforfengelig, så jeg synes jo det er fryktelig artig, sa Bjørkvik og fortsatte med den ene artige historien etter den andre.

74-åringen har fortsatt flere prosjekter gående. Ett av dem er bygdabok for Stjørna. I tillegg jobber han med bilder til Fosen-historien bind to. Boka skal etter planen være klar i 2018.

Juryens begrunnelse

«Eilert Bjørkvik har lagt ned en fabelaktig innsats for å bevare lokalhistorien på Fosen for ettertidens generasjoner. I 50 år var han redaktør for årboka til Fosen historielag sammen med Kolbjørn Aune. Eilert har bidratt til å gjøre både fjern og nær Fosen-historie tilgjengelig for et stort publikum. Hans bidrag har hindret viktig lokalhistorie og kunnskap fra å gå i glemmeboken.

Hedersprisen i Fosenprisen 2015 tildeles Eilert Bjørkvik.

Bjugn sparebank ved banksjef Bjarne Beversmark

Ørland sparebank ved banksjef Pål Talmo

Åfjord sparebank ved banksjef Jostein Stjern

Stadsbygd sparebank ved banksjef Ola Setsaas

Fosna-Folket ved redaktør Alexander Killingberg»

Eilert Bjørkvik sammen med banksjef Bjarne Beversmark og ordfører Ove Vollan (H). Foto: Alexander Killingberg