Det var i 15.20-tiden onsdag 5. november i 2014 at mannen kjørte langs fylkesvei 710 fra Brekstad i retning Bjugn. Han kjørte etter forholdene i høy hastighet og kjørte forbi flere biler. Ved avkjøringen mot Bruholmen kolliderte han med en annen bil. Sjåføren av bilen, en kvinne i 70-årene, ble alvorlig skadet i ulykken.

I videoen øverst i artikkelen kan du se Fosna-Folkets nyhetsinnslag samme dag som ulykken skjedde.

Må betale erstatning

Mannen er i Fosen tingrett dømt til fengsel i fem måneder samt til å betale en bot på 5000 kroner. Mannen får heller ikke kjørte bil for en periode på fire år regnet fra da ulykken skjedde. I tillegg må han betale en oppreisningserstatning på 75 000 kroner til kvinnen som kjørte bilen han kolliderte med.

Tom for drikke

Tiltalte møtte og erkjente seg delvis skyldig etter tiltalen da saken ble behandlet i Fosen tingrett denne uka. Retten mottok forklaring fra i alt 12 vitner. Tiltalte forklarte i retten at han over tid hadde slitt med store rusproblemer. Den dagen ulykken skjedde, våknet tiltalte etter å ha drukket alkohol over flere dager. Han hadde gått tom for alkohol og kjørte derfor til vinmonopolet på Brekstad for å kjøpe mer vin. Det ble tatt blodprøve av tiltalte på sykehuset etter ulykken. Den viste en påvirkningsgrad på 1,69 i promille. Ifølge tiltalte var det da 14 timer siden han hadde slutten å drikke.

Krysset kjørebanen

Det er 60-sone på stedet hvor ulykken skjedde. Tiltalte kjørte forbi flere biler. Mannen opplyste selv at forbikjøringene var utløst av en svekket vurderingsevne som følge av beruselse. I tillegg var han utålmodig etter å komme hjem for å drikke vinen han hadde kjøpt. Retten konkluderte med at tiltalte avsluttet forbikjøringene like før krysset hvor han kolliderte med fornærmede. Sistnevnte kom kjørende i motsatt retning, og var i ferd med å krysse tiltaltes kjørefelt da kollisjonen skjedde. Et vitne som så kollisjonen, mente kvinnen ikke kunne belastes for å forsøke å krysse det andre kjørefeltet da ulykken skjedde. Retten konkluderte med at sammenstøtet var en konsekvens av at tiltalte kjørte langt fortere enn de andre bilene.

«At biler kunne krysse hans veibane var derfor et forhold som han åpenbart burde ha tatt i betraktning», heter det i dommen.

Brakk ryggen

Kvinnen som kjørte bilen tiltalte kolliderte med, ble skadet i sammenstøtet. Hun ble påført brudd i ryggen, brudd i overarmen, flere ribbeinsbrudd og brudd i leggen like nedenfor kneet. Hun var avhengig av rullestol i en periode på fire måneder etter ulykken. Av den grunn kunne hun ikke bo i sitt eget hjem. Kvinnen ble etter ulykken avhengig av å bruke gåstol, noe hun ikke var før sammenstøtet. Hun kan heller ikke bruke den høyre armen som før og har fortsatt behov for behandling.

Dømt etter tiltalen

Retten fant det bevist at tiltalte hadde handlet som beskrevet i tiltalen. Han ble dermed dømt for å ha kjørt uaktsomt og forvoldt betydelig skade på legeme. I tillegg ble han dømt for å ha kjørt i ruset tilstand og for å ha inntatt cannabis forut for dagen ulykken skjedde.

Fosna-Folket var på stedet like etter ulykken. Foto: Magnus Okstad