Språket i offentlige dokumenter kan ofte være vanskelig å forstå. Gjennom programmet «Klart språk i kommunesektoren» har KS delt ut en million kroner til klarspråkarbeid i 48 kommuner og fylkeskommuner. 50 000 kroner av dette beløpet er tildelt Rissa og Leksvik.

Nybrottsarbeid

I sin begrunnelse for tildelingen sier juryen: Juryen ser at Rissa og Leksvik er kommuner som kan dele erfaringer om språkarbeid i kommunesammenslåinger. Deres erfaringer fra dette nybrottsarbeidet vil være viktig for programmet «Klart språk i kommunesektoren».

Vi synes prosjektet virker konkret og realistisk, og at tiltaket med kurs og workshop for saksbehandlere er et godt tiltak. Det er fornuftig å bygge skrivekompetanse samtidig som dere starter på det konkrete tekstarbeidet. Støtten dere får, skal gå til å delfinansiere dette tiltaket.

Unngår misforståelser

Kommunikasjonsrådgiver Kari Klepp i Rissa kommune ser behovet for å gjøre noe med språket i offentlige dokumenter og sakspapirer.

- Undersøkelser som er gjort viser at en av tre har problemer med å forstå språket i offentlige brev. Får vi et enklere og mer forståelig språk, i både kommunale vedtak, brev vi sender ut og informasjon vi legger ut på våre nettsider, vil vi unngå mange misforståelser. Når vi nå skal lage en ny organisasjon i Indre Fosen kommune er det en grei tid å starte med et slikt arbeid, sier hun.

Rissa og Leksvik blir de første kommunene på Fosen som starter arbeid med å gjøre det kommunale språket mer forståelig for sine innbyggere.