- Det skal bli mer politi ute blant folk. Mer politi til å gjøre politiarbeid, sier han.

- I dette diskusjonsgrunnlaget er antall tjenestesteder eller lensmannskontor foreslått redusert fra dagens 39 til 13. Hvor mye mer ressurser får dere til operativ innsats som følge av kontornedleggelsene?

- Vi har ikke finregnet helt konkret på det, men det blir en del av det videre arbeidet, svarer politimesteren.

Ett kontor på Fosen

I forbindelse med nærpolitireformen, er det foreslått å opprette sju nye tjenesteenheter i Trøndelag. Fremtidens tjenesteenhet er det samme som dagens lensmannsdistrikt. Fosna-Folket presenterte i forrige uke skissen til ny organisering av Politi-Trøndelag. Der er hele Fosen med kommunene Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan, Osen, Rissa og Leksvik foreslått som en ny tjenesteenhet. Regionen er kun tenkt å ha ett tjenestested, tidligere kalt lensmannskontor, og det er foreslått lagt til Brekstad.

Avhør på stedet

Intensjonen med nærpolitireformen er å sørge for mer politi ute blant folk. Man skal bruke mindre ressurser på å holde kontor åpne, og mer på operativ innsats. Politipatruljene skal spres utover distriktet hvor det er mest hensiktsmessig å ha dem. Målet er også at politiet skal jobbe mer effektivt. Flere oppdrag skal blant annet gjøres ferdig på stedet. Ved trafikkuhell, innbrudd og flere andre mindre forhold, skal polititjenestemennene gjøre avhørene på stedet, slik at man i minst mulig grad slipper å kalle inn folk til avhør i etterkant. Fosna-Folket kjenner til at det innad i etaten er delte meninger om hvor effektivt dette systemet blir.

Kriminalitet i endring

Et viktig argument for å ha færre polititjenestesteder, er å bygge større fagmiljø. Politimester Moe viser til at politiet får stadig flere krevende og kompliserte sakskompleks og hanskes med. Han bruker den såkalte overgrepsbildesaken som et eksempel. Saken har opptatt 20 politietterforskere i ett år. Denne typen saker krever spesiell IT-kunnskap og spisset kompetanse.

- Vi ser en endring i kriminaliteten. Dette krever ett helt annet fagmiljø og en annen tyngde enn vi har i dag, sier Moe.

Store endringer

Selv om antall tjenestesteder skal reduseres, skal det ikke bli færre polititjenestemenn. Tvert imot.

- Antall polititjenestemenn vil øke, svarer Moe.

Det har skjedd store endringer i politistrukturen de siste ti-femten årene. Tidlig på 2000-tallet var det fremdeles slik at nesten hver kommune hadde sitt eget lensmannskontor med to-tre tjenestemenn pluss lensmann.

- Med dagens arbeidstidsordninger er det ikke mulig å få en turnus til å gå opp med så lite folk. Dessuten var det mer akseptert å rykke ut alene på fritida den gang. Nå er det krav til at det skal være minst to som drar ut sammen, forklarer Moe.

- Bedre responstid

Politimesteren forteller at det heller ikke er helsvart dersom det oppstår en krisesituasjon med fare for liv og nærmeste politipatrulje er langt unna.

- Senest i vinter fikk politiet skyss med legehelikopter fra Trondheim til Frøya i forbindelse med en slik situasjon, forteller Moe.

- Hvordan vil responstiden ut til publikum være i fremtiden sammenlignet med i dag?

- Desto flere patruljer og folk vi har ute, desto bedre blir responstiden, svarer Moe.

- Dersom hele Fosen blir en tjenesteenhet med ett tjenestested på Brekstad. Vil ikke det på sikt føre til at de fleste polititjenestemennene bor i Ørland og omegn. Ser du noen negative effekter av det?

- Vi ønsker å ha politifolk som bor rundt omkring i landet, svarer Moe.

- Raseri

Politimesteren møtte fredag ledelsen i sørtrønderkommunene for å drøfte nærpolitireformen. De fleste ytret stor skepsis og misnøye til forslaget til ny inndeling og organisering av Politi-Trøndelag.

Tydal-ordfører Ole Bjarne Østby (Sp) var krystallklar.

- Alle reformer nesten uten unntak er sentraliseringsreformer. Det handler om flytting av ressurser fra distriktet til mer sentrale steder. Man kommer ikke til å nå ned til Stjørdal på 45 minutter med mindre alle politifolkene sitter på kontorene sine, avsluttet han litt spøkefullt.

Flere politikere påpekte at politiet ofte er siste nødetat på stedet ved alvorlige ulykker og hendelser.

- Det er en ganske stor grad av raseri ute og går blant folk flest. Det er helt uforståelig for innbyggerne at et sted som Røros, som har inntil én million besøkende i året og er den største hyttekommunen i Sør-Trøndelag, knapt nok har beredskap ved store hendelser. Det tar to timer før patruljen kommer, og da kommer den fra Oppdal. Det blir svært vanskelig for meg å få folk i Røros til å kjøpe reformen om ikke responstiden skal bli bedre, sa varaordfører Bjørn Salvesen (SV) i Røros kommune.

Vil ha tre kontor

Responsen fra Fosen-ordførerne Ove Vollan (H) og Vibeke Stjern (Ap) var krystallklar:

- Ett tjenestested på Brekstad holder ikke. Fosen må bevare dagens kontor i Åfjord, Rissa og Brekstad.

Både Vollan og Stjern påpekte at Fosen nettopp har vært gjennom en reform hvor Åfjord og Rissa ble slått sammen med Ørland – Bjugn. Fosen-ordførerne var også skeptiske til hvordan politiets forebyggende arbeid og kontakt med publikum blir ivaretatt i fremtiden.

- Vi er veldig opptatt av politiets tilstedeværelse lokalt. Det er en klar kjensgjerning at polititjenestefolk bor der tjenestestedet er, sa Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap).

Politikontakt

Politimester Moe påpekte at den såkalte politikontakten vil bli en viktig del av politiets forebyggende arbeid i fremtiden. Det skal være en politikontakt for hver enkelt kommune. Moe bekrefter at det for eksempel kan være en politibetjent ved tjenestested Brekstad som er politikontakt i Leksvik. Vedkommende vil da for eksempel ha én kontordag i uka i Leksvik.

- I tillegg vil selvfølgelig det forebyggende arbeidet bestå av mye mer enn dette. Det vil også bli inngått en gjensidig forpliktende avtale mellom politiet og hver enkelt kommune. Avtalen omhandler politiets forebyggende arbeid. Vi ønsker ikke å miste politiets ansikt utad. Men vi ser for oss å løse det på andre måter enn med lokal lensmann og kontor for hver kommune, sier politimesteren.

Slik er fremdriften

På direkte spørsmål fra Fosna-Folket, svarer Moe at trønderkommunene har en reell mulighet til å påvirke forslaget til ny organisering av politiet. Han oppfordrer imidlertid kommunene til ikke å vente med å engasjere seg og signalisere ønsker.

Den 3. oktober i høst sendes forslaget til geografisk struktur ut på høring. Kommunene har frist på seg til 14. november med å gi sine høringsuttalelser. Deretter skal Trøndelag politidistrikt sende sitt forslag til Politidirektoratet innen 15. desember. Deretter har kommunene anledning til å påklage Politidirektoratets avgjørelse. Alle eventuelle klager skal være behandlet innen 1. april 2017.

- Så når vil den nye strukturen på Fosen tre i kraft?

- Vi vil jobbe med den i 2017. Det kan variere litt når endringer skjer. Dersom tjenestested blir lagt ned, så kan tidspunktene være litt forskjellige. Flere forhold spiller inn. Ansatte må for eksempel ivaretas, påpeker Moe.

Rissa-ordfører Ove Vollan (H) rekker hånda i været for å si sin mening på møte med politiet i Trondheim fredag. Foto: Alexander Killingberg
Politimester Nils Kristian Moe til venstre og Fosen-lensmann Rune Halvorsen til høyre. Foto: Alexander Killingberg
Dette kartet viser de sju tjenesteenhetene Trøndelag kan bli delt inn i. Foto: Alexander Killingberg
Politimester Nils Kristian Moe Foto: Alexander Killingberg