- Toril har deltatt på en rekke utstillinger både i inn- og utland gjennom mange år. Hun har blant annet vært med på utstillinger i Litauen, Russland, Portugal og Estland. I Norge har hun blitt en anerkjent kunstner på Fosen, men har også deltatt på flere utstillinger i Trondheim, Stavanger og Levanger, sier gallerist Gunnhild Tettli.

Til tross for dette er det hennes første separatutstilling i Ørland som vises nå i sommer.

Hannahs billedvev

En av Torils store inspirasjonskilder er Hannah Ryggen, og noen av verkene ved denne separatutstillinga er laget som en hyllest til ekteparet Ryggen, som bodde og jobbet frem sin kunst på Ørlandet.

Mange av Torils akvareller og andre arbeider har ofte riper i papiret som hun selv har påført, slik at det ser ut som tråder eller renningen/innslagene i en vev.

- Fra barnsben av har jeg hørt mye om Hannah og Hans, de var omgangsvenner og naboer med mine besteforeldre på farssiden. Mye ble fortalt om dem, og jeg syntes det var spennende å høre på alle historiene. Min bestefar Paul E. Grøtan var bonden/møbelsnekkeren som var med på og lagde ferdig den store veven til Hannah, som hun trengte til å få lage den store billedveven «Vi lever på en stjerne», opplyser Oksvold.

Tar opp tema som berører henne

Ikke alt ved utstillinga handler om inspirasjon fra Hannah og Hans, det blir mange andre temaer også.

Det er ikke krig og elendighet som preger Torils kunst, det får noen andre ta seg av, mener hun.

- Jeg tar tak i det positive så langt det er mulig, men velger i blant å ta opp tema som berører meg og bekymringer om ting som skjer rundt meg og mine. Noen ganger sitter nok melankolien og bluesfølelsen i meg ganske hardt - og den må ut. Musikk er viktig, jeg kan ikke være uten og det kommer også frem i deler av min kunst.

Toril forklarer at hun stort sett velger  å ta tak i det som er positivt og det som gir henne gleder og gode følelser.

- Hver årstid har sin sjarm

-  Det å følge syklusen i hagen fra tidlig vår med de første vårblomsten, - til senhøstes å se frøkapsler med snø på toppen gir meg mye. Alt som våkner til liv fra vinterdvalen med sin fargeprakt i blomsterbedene med flotte innsekter og sommerfugler surrende rundt er spennende å følge med på.   Hver årstid har sin sjarm som inspirerer til å få ideer til nye bilder, sier Oksvold.

Noe av dette kommer til syne på flere av bildene på utstillinga. I tillegg blir det litt om kjærlighet, latter, pingviner, landskap og selvfølgelig mye blått. Utstillinga åpnes med musikalsk innslag av trioen Slank bakfra.