- Lokalpolitikerne i Rissa og Leksvik har vært framsynte og skal ha honnør for å være tidlig ute i kommunereformen. Nå har de et godt grunnlag for å bygge opp Indre Fosen til en attraktiv kommune med gode velferdstjenester. Jeg ønsker lokalpolitikerne, ansatte og innbyggerne lykke til i arbeidet med å bygge nye Indre Fosen kommune, sier Sanner.

Sammenslåingen av Rissa og Leksvik er den siste av kommunene som vedtok sammenslåing i løp 1 av kommunereformen. Når sammenslåingen trer i kraft 1. januar 2018 vil det være 422 kommuner i Norge.

Økonomiske virkemidler

Sammenslåingen av Rissa og Leksvik utløser 27 millioner kroner i økonomiske virkemidler i kommunereformen. De to nåværende kommunene har tidligere mottatt to millioner kroner for å være tidlig ute i reformen og høstet erfaringer som vil komme andre kommuner til gode. Kommunene får nå 20 millioner kroner for å dekke nødvendige engangskostnader ved sammenslåingen. Når sammenslåingen trer i kraft vil nye Indre Fosen kommune motta ytterligere fem millioner kroner i reformstøtte. Den nye kommunen vil i tillegg få et inndelingstilskudd som kompenserer for bortfall av ett basistilskudd (13,2 millioner kroner) og bortfall av ett distriktstilskudd. Inndelingstilskuddet gis i 15 år fra 2018, før det gradvis trappes ned over fem år.

- Når de to kommunene nå samles til én, er nye Indre Fosen kommune sikret gode og forutsigbare økonomiske rammer på veien videre, sier Sanner.

Ingen kommentar

En lovnad om at det skulle bygges en ny felles videregående skole i Vanvikan var et punkt som var viktig for mange leksværinger når de stemte ja til en sammenslåing med Rissa. Fylkestingspolitikerne i Nord-Trøndelag har sagt ja til å bygge skole i Vanvikan, mens kollegaene i sørfylket har valgt å utsette vedtaket om skolebygging. Det har fått en del leksværinger til å tvile på om det er rett å slå sammen Rissa og Leksvik. Det er en sak kommunal- og moderniseringsministeren ikke vil kommentere.

- Du vet likeså godt som meg at dette har jeg ingen kommentar til, svarer Sanner.

Skal ikke være dommer

De andre kommunene på Fosen strever også med kommunereformen. Åfjord og Roan er enige om å slå seg sammen. Bjugn har fridd til de to, og Åfjord har sagt ja til å invitere bjugningene med i fusjonen. Roan derimot har avvist frieriet fra Bjugn.

Denne saken vil heller ikke kommunal- og moderniseringsministeren ha noen mening om.

- Dette er noe de må finne ut av lokalt og i samarbeid med Fylkesmannen. Jeg skal ikke løpe rundt som en dommer i denne saken nå, sier Jan Tore Sanner.