Onsdag vedtok Fylkestinget i Sør-Trøndelag å utsette et vedtak om bygging av ny felles videregående skole for Rissa og Leksvik. Fylkesrådmannens innstilling var at man skulle vedta ny skole, samt at den framtidige skolen skulle ligge i Vanvikan. Innstillinga fikk kun støtte av Høyre og FrP, mens flertallet i fylkestinget stemte for en utsettelse.

- Jeg synes vedtaket er trist, sier Ove Vollan (H), ordfører i Rissa.

Prioriterer byen

Han frykter at utsettelsen er et signal på at fylkestinget vil nedprioritere prosjektet.

- Vi vet jo at det er sterke krefter i Sør-Trøndelag som ønsker å prioritere trondheimsskolene, og som mener at vi i Rissa og Leksvik bor så nærme byen at vi kan pendle dit. Det som er trist for oss, er at de som mener dette tydeligvis har vunnet gjennom, sier ordføreren.

Vedtaket sier også at en eventuell ny-skole i det som blir Indre Fosen kommune må sees i sammenheng med skoletilbudet på Fosen som helhet. Fosen har i dag fire videregående skoler.

- All erfaring viser at våre elever ikke går videregående i Bjugn eller Åfjord dersom det ikke blir tilbud i egen kommune. De drar til byen, hevder Vollan.

Ønsket utredning

Han mener det vil få store konsekvenser dersom den nye kommunen blir uten videregående skole.

- Det vil være en katastrofe for næringslivet vårt, hele lokalsamfunnet og for elevene selv dersom de skal måtte reise til byen.

Personalet ved Rissa videregående skole var blant de som framsatte ønske om videre utredning i forkant av fylkestingmøtet. De ønsket blant annet videre utredning av konsekvensene ved å legge en videregående skole utenfor et kommunesenter, skoleskyss og transportbehov, bredde og dybde i fagstruktur, samt hybelboeres fritidstilbud etter skoletid.

Vollan og flere av hans partifeller mener imidlertid at fylkesrådmannens utredning var tilstrekkelig til å fatte et vedtak.

- Fylkeskommunene har hele tiden vært tydelig på at de to videregående skolene vi har, Rissa og Leksvik, er for små, og at videregåendeskolene i framtida må være på 350 elever og oppover. Derfor var rådmannens innstilling et meget godt forslag, sier ordføreren.

- Ingen kamp om plassering

Ordføreren maner nå til at Rissa og Leksvik samler seg for å få til en ny skole.

- Det blir veldig viktig for oss i Rissa og Leksvik å stå sammen om å få til videregående skole for framtida. Dette er ingen kamp om plassering i Rissa eller Vanvikan, men om vi i det hele tatt skal ha videregående skole i Indre Fosen, sier han.

Saken havner nå hos fellesnemnda i Trøndelag, hvor de kan fremme saken på nytt i 2017.

Kaller det et «supernederlag»

Kommunestyrerepresentant i Leksvik, Aud Dagmar Ramdal (Sp) kjenner ikke utsettelsesvedtaket fra fylkestinget i detalj, men sier at hun synes det er beklagelig at spørsmålet om ny videregående i Vanvikan ikke ble vedtatt.

Ifølge Ramdal var ny videregående skole avgjørende for at mange «sammenslåingstvilere» i kommunestyret i Leksvik stemte for en sammenslåing med Rissa i fjor. Begge kommunenes videregående skoler er for små, og tilfredsstiller ikke fylkeskommunes krav om at framtidige videregående skoler skal ha 350 elever og oppover.

- Skolesaken var derfor tungen på vektskålen for mange. Dersom dette glipper er det er supernederlag for de politikerne som stemte ja til sammenslåing nettopp for å redde skolen i indre Fosen, sier Ramdal, som selv stemte nei.