Mandag inntok 20 spente fosninger fra musikklaget Kornetten selveste Carnegie Hall i New York. Kornetten, som består av dyktige musikere fra både Ørland og Bjugn, regnes som det første norske korpset som har spilt i den berømte konserthallen.

Ønsket 40 musikere

- Det var en kjempeopplevelse! Et minne for livet, sier korpsets leder, Olav Ramberg på telefon fra verdensmetropolen.

Kun tilfeldigheter førte til at fosningene fikk denne muligheten. Ifølge Ramberg var det dirigent Håvard Hinsverk som kom i kontakt med Manhattan Concert Productions på en storband-konferanse i Chicago for to år siden, og sendte inn en opptaksvideo. Senere fikk de beskjed om at de var blant de åtte utvalgte korpsene til å spille konsert 13. juni.

Produksjonsselskapet ønsket imidlertid at orkesteret skulle bestå av minimum 40 musikere før de fikk grønt lys. I den anledning slo Kornetten seg sammen med Klæbu musikkorps.

- Vi koste oss

I går, mandag, kom endelig dagen de hadde gledet seg til i over ett år.

- Vi dro til Carnegie Hall like etter frokost, hvor vi ble tildelt et rom der vi kunne varme opp og stemme instrumentene våre. Ettersom vi var nummer tre i rekken, fikk vi også sett noen av de andre korpsene opptre, forteller Ramberg.

Da det omsider ble Kornettens tur var det en spent og litt nervøs gjeng som entret scenen. Det er ikke helt uten ærefrykt at man spiller i Carnegie Hall.

- Men nervene ga seg etter hvert. Vi koste oss og forsøkte bare å nyte øyeblikket, sier Ramberg.

Fremmer norsk musikk

Kornetten og musikkorpset fra Klæbu hadde på forhånd forberedt et helnorsk repertoar, fra komponister som Grieg, Svendsen, Storbekken og Førde. Kornetten synes det er viktig å promotere norske komponister på en slik internasjonal scene.

Under øvingene fikk korpset spille for en amerikansk musikkprofessor som skulle gi dem tips og råd før konserten. Han var svært begeistret for programmet.

- Han hadde kun hørt Grieg fra før av. Han ble spesielt glad i «Brudemarsjen» av Jan Magne Førde.

Reaksjonene fra publikum under selve konserten var også positive.

- Fantastisk akustikk

- Det ble masse applaus, sier Ramberg.

Carnegie Hall, som har huset flere av verdens største artister, levde absolutt opp til sitt rykte som en av verdens beste konserthaller.

- Det var en helt fantastisk akustikk. Det er sjeldent at akustikken er like god på scenen som i salen, men det var det i Carnegie Hall. Lyden bærer utrolig godt, sier lederen.

Før fosningene setter snuten hjemover står både sightseeing og avslapning på programmet.

- Det er mange inntrykk som skal fordøyes, sier Ramberg.