Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Rissa er kritiske til prosessen som har vært gjennomført i forkant. MDG ønsker en grundigere vurdering av plassering av en ny videregående skole i Rissa og Leksvik. De håper nå på støtte for sitt forslag i fylkestinget.

To skoler

- Vi ønsker primært en todelt løsning med felles administrasjon, sekundært en skole i Rissa. Uansett bør saken utredes grundigere. Det mangler en ordentlig, faglig vurdering før en endelig avgjørelse kan tas, sier Vegard Heide (MDG).

Han mener fremstillingen i fylkestinget gir en skjev fremstilling i saken.

- Det fremstilles blant annet som om det er total enighet i kommunen. Mye er basert på uttalelser fra administrativ og politisk ledelse i Rissa og Leksvik, sier Heide.

Fylkespolitiker Tore Dyrendahl (MDG) fra Rissa mener man ikke kan ta avgjørelser basert på å blidgjøre folk for å få igjennom en kommunesammenslåing.

- Det er ikke ofte man legger ned eller flytter videregående skoler i distriktet. Det må ligge en god vurdering i bunn før man tar en slik avgjørelse, mener Tore Dyrendahl.

- Mangelfull utredning

I sitt høringsinnspill påpeker MDG i Rissa at de hadde ventet seg en utredning som skolefaglig og økonomisk belyste og vurderte ulike sider ved dagens situasjon angående de videregående skolene i Rissa og Leksvik, og ulike alternativer for endring. De mener utredningen er svært mangelfull og inneholder lite faglig vurdering og argumentasjon. MDG påpeker også flere innspill i saken som de mener er direkte feil.

- I denne prosessen virker det nesten som om man har startet med konklusjonen, mener MDG i Rissa.

Delt næringsliv

Næringslivet i både Rissa og Leksvik har levert høringsinnspill i saken. Flere av næringslivsaktørene i Rissa peker på at de ønsker Rissa som lokasjon av en ny felles videregående skole, og begrunner det med at det vil favne flest elever nært industrien, og viktigheten av nært samarbeid mellom industri og skole. De påpeker også at transport må belyses bedre.

Næringslivet i Leksvik foretrekker at en ny skole blir plassert i Vanvikan. De peker på at det da blir minst reiseavstand for elevene, og nærhet til kompetansemiljøet i Trondheim.

Innstilling

Fylkesrådmannens innstilling er at det vedtas en sammenslåing av Rissa og Leksvik videregående skoler.

Fylkestinget ber om at det framlegges en sak i desember 2016 med anbefaling om iverksettelsestidspunkt for felles videregående skole.

Fylkestinget vedtar at den nye skolen skal samles i felles bygg, og mener Vanvikan er den beste løsningen for lokalisering.

Planen

En ny videregående skole i Vanvikan er kostnadsberegnet til 350 millioner kroner.

Det er ventet at en ny skole vil gi høyere elevtall enn det de to skolene har i dag, og at den kan tiltrekke seg elever fra Trondheim. Leksvik videregående skole har drøyt 100 elever, og elevtallet ved Rissa videregående skole ligger på om lag 150.

Målet er at en ny skole skal stå ferdig til skoleåret høsten 2021 starter.