TrønderEnergi søker i disse dager etter testpiloter som ønsker å bli produsent, bruker og selger av egen solkraft ved å installere solcellepanel på boligen sin. Kraftselskapet søker etter frivillige i hele Sør-Trøndelag, inkludert Fosen.

4000 kWh i året

- Vi ønsker absolutt interesse fra Fosen for å bli testpilot. Det er en del av vårt primære nettområde, forteller kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem.

De som blir med på prosjektet vil få tilbud om å leie et solcellepanel, mot noen hundrelapper i måneden i leie. Med sol- og værforholdene i Trøndelag vil panelene typisk gi en årsproduksjon på rundt 4000 kWh i året, opplyser Trønderenergi i en pressemelding.

Her er det ifølge kraftselskapet mulig å gjøre innsparinger på egne strømutgifter ved at man både slipper å kjøpe kraft fra de tradisjonelle tilbyderne, i tillegg til at TrønderEnergi forplikter seg til å kjøpe kraften som blir «til overs».

- Men slik dagens strømpriser ser ut bør ikke økonomisk vinning være den viktigste motivasjonen for å delta, sier Eidem.

Stor interesse

Ifølge Eidem har det på kort tid meldt seg over 100 interesserte som ønsker å delta i prosjektet.

- Det er tydelig at solkraft er interessant for mange. For noen er det kanskje miljøhensyn som motiverer til å bli med, mens andre er nysgjerrige på teknologiutviklingen på området. Det finnes nok også noen energinerder rundt omkring som har lyst til å lage, bruke og selge egen energi, forteller Eidem.

Han spår at solenergi vil utgjøre en stadig større andel av energimiksen i norske husstander framover.

Men TrønderEnergi er likevel klar på at utviklingen på området også representerer en trussel for de etablerte selskapene. Kjernevirksomheten er fortsatt knyttet til produksjon og distribusjon av vannkraft.

- Energimarkedet er i sterk endring, og vi ser en utvikling fra sentralisert til desentralisert produksjon. Vi må følge trendene og kunne tilby kundene våre det de vil ha, sier Eidem.