Reisefølget som er på Fosna-Folkets lesertur anno 2016 er i skrivende stund ferdig med rundtur i Gamla Stan i Stockholm. Her har reiselyden bordet M/S Victoria I.

Stø kurs

Dag en var en lang transportetappe med små stopp under vegs. Overnatting etter transportdagen var på Scandic Hotel Gävle vest. Herfra er det skarve 18 mil til svenskenes hovedstad. Fort gjort med svensk vegstandard og  en erfaren sjåfør som Jostein Grande.

Under veiledning fra vår guide, Knut Grønningen, ble vi kjørt til slottsplassen og sluppet av der. Det gamle bysenteret er bygd på små øyer der innsjøen Mälaren går over i Østersjøen. Første utbygging begynte på 1200-tallet, men ei omfattende modernisering på 1600-tallet preger Gamla Stan. Hovedgatene er brede, men med smale smug i mellom.

Giv akt!

Slottsplassen svermer av turister, og det går egne parkeringsvakter rundt og styrer trafikkstrømmen. Stadig nye turistbusser kommer til for å slippe av folk. Midt oppi dette skal ridende kavaleri (det er vel det kavaleri egentlig skal gjøre) defilere forbi busser og folk. Det er oppi dette kaoset et ivrig fotograf fra ei lokalavis på Fosen prøver å få inn et blinkskudd av disse gestaltene med pigghjelm. Vel kan de se ut som noen karnevalsfigurer i de gammeldagse kostymene, men de høres i alle fall svært godt.  Om de kan å bruke bajonettene like godt som stemmen, se, det turde ikke fotografen å teste ut.

Skandinavias navle?

Svenskene har likegodt utropt Stockholm til hovedstad, ikke bare for sitt eget land, men for hele Norden. Om dette skyldes ambisjoner i slekt med det krigerkongen Karl den tolvte hadde, eller om det bare er tomme markedsføringsfraser, vites ikke. Sannheten er i alle fall at Stockholm er den suverent største av de nordiske hovedsteder med sine 1,4 millioner innbyggere og Stor-Stockholm har 2,1 millioner. Sjøl sentraliseringsminister Jan Tore Sanners mest ambisiøse bestrebelser kan ikke endre på dette i overskuelig framtid.

Turistbyen

Når det gjelder å trekke til seg turister, har i alle fall ikke Stockholm noe problemer med å følge opp sine stormaktsambisjoner. I mangel av ferskere tall, kan det nevnes at det for fem år siden var 10,5 millioner overnattinger på hotell i byen. 3,5 millioner av dem var utlendinger. Dette ifølge en artikkel i svenske Metro. Etter strømmen av fremmede som var på slottsplassen, ser det ikke ut til at interessen er borte. Det kommer turister fra hele kloden, og på få timer hørte undertegnede en babelsk mengde tungemål.

Tjänare!

Etter en runde i noen av de 1400 rommene i den åpne delen av det kongelige slott, tok en del av oss som var i reisefølget en tur i nærområdet.Nabolaget rundt slottet er fullt av trivelige bakgater og smug med restauranter, barer, kroer og etablissementer der en kan få mat og drikke. Noen av oss fant fram til Fem Små Hus i ei gate som går parallelt med gata nærmest havna.

Om bord i båten er det buffét i restauranten. Deretter er det fritt fram for å benytte båtens mange tilbud.

Dag tre, torsdag, er reisefølget på plass i Tallin, Estlands hovedstad.