- Vi har hatt noen samtaler med Roan og Åfjord, ja.  Bjugn kommune hadde i utgangspunktet vedtak om at vi ønsket én kommune på Fosen når vi startet denne runden med kommunereformen, sier ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun (Ap).

- Krevende prosjekt

30.mai var det folkeavstemming i Bjugn og Ørland kommuner, som resulterte i at ørlendingene sa nei til Bjugn, mens bjugningene sa klart ja til sammenslåing med Ørland.

I Roan sa flertallet ja til Åfjord-ekteskap. Det betyr etter alt å dømme at Roan og Åfjord er én kommune fra 1. januar 2020.

- Ørlandspolitikerne var snare med å si at de ville forholde seg til det folket ønsket i en folkeavstemming, og resultatet ble jo nei. Da måtte vi begynne å tenke på hva vi skulle gjøre, sier Undertun.

- Valgstyret i formannskapet ville at jeg skulle sjekke ut mulighetene for en dialog med Åfjord og Roan. Det er jo et krevende prosjekt, Roan og Åfjord har jo sitt løp, med planer om å lande dette 16.juni. Spørsmålet nå er om vi får til en dialog, sier Undertun.

Tidsfrist for kommunesammenslåing

Regjeringen har pålagt alle norske kommuner en tidsfrist for kommunesammenslåing. Kommunene har frist på seg til 1.juli med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing, men kommunalminister Jan Tore Sanner har åpnet for utvidet frist for sammenslåing.

- Sanner har åpnet for en utsettelse av fristen fra 1.juli til utpå høsten, så spørsmålet nå er om man har tenkt så langt i ei retning at det blir vanskelig å åpne for flere, forteller Undertun.

Kommunestyret i Bjugn gjorde tirsdag et enstemmig formelt vedtak om å søke nordover.

- Det er snakk om dialog i første omgang så må vi ta det derfra, sier Undertun.

Ordførerne møttes mandag

Roan-ordfører Einar Eian (H) bekrefter også frieriet, men sier at Roan ikke har mottatt noe formelt frieri fra Bjugn. Han forteller derimot at han, Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap), Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) samt flere andre møttes mandag denne uka.

- Jeg ble først oppringt av Ogne på mandag. Deretter jeg, Vibeke, Ogne og noen til en prat mandag ettermiddag. Dette kom litt brått på meg, men det er jo positivt at Bjugn ser på Roan og Åfjord som kommuner de vil samarbeide med, sier han.

Eian er forsiktig med å ta noe standpunkt i forhold til Bjugns frieri.

- Ikke noe kjempestemning

- Vi hadde et møte i administrasjonsutvalget i Roan i går. Saken sto ikke på agendaen, men den ble allikevel diskutert. Det er ikke noe kjempestemning for det sånn foreløpig, sier Roan-ordføreren.

Han påpeker at Roan-innbyggerne nylig sa ja til sammenslåing med Åfjord. 16. juni skal Roan kommunestyre etter alt å dømme vedta sammenslåingen.

- Vi har en prosess med Åfjord som må gå. Det er umulig å gjøre noe med Bjugn-forespørselen innen Roan kommunestyre skal behandle Åfjord-sammenslåingen i møtet 16.juni.

Folkeavstemming?

- Mener du innbyggerne i Roan må få muligheten til å si hva de mener om en sammenslåing mellom Roan, Åfjord og Bjugn?

- Nja, svarer Eian og drar til på det:

- Jeg vil ikke forskuttere hvordan vi angriper dette. Jeg tør ikke si så mye mer om hva vi gjør med det, svarer Roan-ordføreren.

- Tidlig i prosessen

Møtet mandag var helt uformelt, og dette er tidlig i prosessen. Vi har en forlovelse med Roan som vi nå i første rekke skal få i havn med et giftemål, sier ordfører Vibeke Stjern (Ap).

– Men du synes det er en spennende tanke med en mulig sammenslåing av både Åfjord, Roan og Bjugn?

– Andre i kommunestyret i Åfjord sier til meg at vi klart må diskutere dette med Bjugn. Jeg synes det er hyggelig at Bjugn har kommet med denne henvendelsen, og den vil bli behandlet på kommunestyremøtet 16. juni.

- Får se hva det kan lede til

– Du har tidligere uttalt at du følte at Nord-Fosen-kommunene var litt små for en solid sammenslåing – blir det mer tyngde nå som Bjugn er aktuell?

– Åfjord var i utgangspunktet for en storsammenslutning i Fosen, men den ble det som kjent ikke noe av. Den videre prosessen ledet oss sammen med Roan, og det er løp vi nå følger videre på som planlagt. Det har førsteprioritet. Så får vi se hva samtaler med Bjugn eventuelt kan lede til, sier Vibeke Stjern.