Thor Johnsen er ivrig hobbyfotograf. Her om dagen kom han og sønnen over en hoggorm ikke langt fra fylkesvei 721 på Nordskogen mellom Botngård og Lysøysundet.

– Imponerende stort måltid

– Jeg har sett hoggorm i ulike fargesjattering fra brun til helt svart, men gul som denne er første gangen, sier Thor Johnsen.

Han synes også det er et imponerende stort måltid han her har kastet seg over.

– Når man ser det lille hodet og den store frosken, så man lurer på hvordan dette rent teknisk skal gå for seg. Frosken var som bedøvd. Den leet ikke på en muskel da jeg tok bildene, så den var nok død, sier Thor Johnsen.

– Svært sjelden

Førsteamanuensis og ormekspert Dag Dolmen ved seksjon for naturhistorie på NTNU i Trondheim, har aldri sett en så gul hoggorm som den som ble foreviget i Bjugn.

– Ormen som er avbildet er en hunn, og det er svært sjelden at man ser en som er så gul i fargen. Hunnene har ofte en brunlig bunnfarge. Fargene på hoggormen generelt varierer som hårfargen på oss mennesker. Men akkurat denne kraftige gulfargen er svært sjelden, sier Dolmen.

– Er frosk vanlig kost?

– Smågnagere er det som er mest kjent som hoggormmat, men jeg tror frosker og firfisler er langt mer vanlig enn vi tror. Et måltid som det vi ser på bildene kan rekke i flere uker for ormen.

–  Som å blåse opp en ballong

– Og den har ingen problemer med å sluke et såpass stort bytte?

– Nei, det er her konstruksjonen til kjevene til slanger og ormer kommer til sin rett. Nedre kjeveben er todelt og koblet sammen av en sene. Det gjør at de to delene kan strekkes fra hverandre. Kjeven er svært tøyelig, det er nesten som å blåse opp en ballong, forklarer Dag Dolmen.