- Fylkesmannen synes det var gledelig med et tydelig resultat fra Roan, med høy valgdeltakelse. Vi gleder oss til å følge byggingen av en ny og spennende kommune på Nord-Fosen, opplyser direktør Alf-Petter Tenfjord hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Tar resultat til etterretning

Han legger til at Fylkesmannen synes det var bra med god valgdeltakelse og tydelige resultat både i Bjugn og Ørland.

- Vi tar til etterretning at vurderingene som folket har gjort seg, er helt forskjellig mellom disse kommunene. Kommunene hadde framforhandla en mer tydelig og gjennomarbeida avtale på fordeling av funksjoner og oppgaver, enn hva vi har sett noe annet sted.  Det er tydelig over tid at spørsmålet om kommunesenter er det sentrale, og som overskygger at kommunene har mye av det samme utfordringsbildet og muligheter framover som krever tett samhandling innenfor det samme bo- og arbeidsmarkedet. Det kan virke som det er et spørsmål det er krevende å få folkets tilslutning til og dermed oppnå enighet om lokalt, skriver Tenfjord i en e-post til Fosna-Folket.

Frist til 1. oktober

I oppdragsbrevet fra Kommunaldepartementet til Fylkesmennene, som bygger på Stortingets behandling og vedtak om kommunereformen, så heter det at Fylkesmannen har frist til 1. oktober med å oppsummere prosessene og gi en selvstendig anbefaling til kommunestruktur for Sør-Trøndelag.

Rammene for fylkesmennene for dette er lokale prosesser som er kjørt i fylket, målene for reformen og kriteriene for god kommunestruktur.

Offentliggjøres 30. september

- Vi er spesielt bedt om å se helheten i fylket, og vurdere eventuelle gjenværende utfordringer etter at kommunene har sagt sitt, opplyser direktør Tenfjord.

Han legger til at Stortinget har påpekt at det er frivillige lokale prosesser som gjelder, men at det i noen tilfeller kan tenkes sammenslåing der en helhetlig og fornuftig løsning ikke blir gjennomført.

I Sør-Trøndelag er det planen at fylkesmannens oppsummering og tilrådning skal offentliggjøres 30. september.

Direktør Alf-Petter Tenfjord (midten) konstaterer at det er krevende å få folkets tilslutning om sammenslåing av Ørland og Bjugn. Foto: Skjalg Ledang