I tillegg må mannen betale en bot på 5000 kroner.

Biluhell

Mannen ble dømt for rasisme mot en lege samt flere andre forhold. Det var natt til lørdag 29. august i fjor at rasismeepisoden fant sted. Ifølge dommen var tiltalte og hans bror ute og kjørte bil på Fosen.

«De hadde før kjøreturen drukket en del alkohol», heter det i dommen.

De to fikk et uhell med bilen og måtte stoppe. Tiltalte og hans bror fikk imidlertid bistand fra en polititjenestemann fra Ørland lensmannskontor som var på kjøretur i privat ærend med familien.

Mistenkte ruskjøring

Politimannen stoppet for å tilby hjelp, men han forsto etter hvert at tiltalte og broren kunne være beruset. Han ringte da en annen polititjenestemann ved Ørland lensmannskontor som rykket ut med en kollega. Da politiet kom til stedet tok de utåndingsprøve av tiltalte og hans bror. Prøven ga positivt utslag og tiltalte og broren måtte bli med til legevakta i Vanvikan for blodprøvetaking.

Hisset seg opp

Legen som hadde vakt i Vanvikan er innvandrer, men har arbeidet som lege i Norge i flere år. Tiltalte, hans bror og to polititjenestemenn ventet utenfor legevakta da legen ankom. Tiltalte ga da uttrykk for at han ikke ønsket å la seg behandle av en utenlandsk lege. Polititjenestemennene ba ham slutte med dette. Tiltalte og broren ble videre tatt med inn i hvert sitt undersøkelsesrom hvor legen tok blodprøve av dem.

«Mens dette pågikk uttalte tiltalte flere ganger at han ville ha en norsk lege, at han ikke ville ha noe med innvandrere å gjøre, at dette er hans land og at fornærmede ikke hadde noe her i landet å gjøre. Tiltalte hisset seg opp og ble stadig mer høylytt mens dette pågikk, og skal også ha ropt at han ikke ville la seg undersøke av en jævla neger», står det i dommen.

Tiltalte: «Er rasebevisst»

Den ene politibetjenten var inne i samme rom som tiltalte mens legen tok blodprøve, mens den andre polititjenestemannen kom til etter hvert. Begge bekreftet at tiltalte ropte at han ikke ville la seg undersøke av «en jævla neger».

Retten viste videre til at tiltalte også erkjente det faktiske grunnlaget i tiltalen, altså at han ikke ville ha noe med en utenlandsk lege å gjøre, og at han derfor ba om at prøvene skulle tas av en norsk lege. Tiltalte forklarte at dette ikke var støtende ment overfor legen. Tiltalte mente heller ikke at utsagnene var rasistiske. Mannen forklarte imidlertid at han var «rasebevisst» og «holdt seg til sitt eget folk». Tiltalte mente hans kommentarer på legevakta var innenfor ytringsfrihetens grenser. Han erkjente ikke straffskyld etter tiltalen på punktet om rasisme.

«Diskriminerende»

Mannen var tiltalt etter straffeloven av 1902s paragraf 135a første ledd jamfør andre ledd:

«For ved uttalelse som fremsettes offentlig å ha forhånet eller fremmet ringeakt overfor noen på grunn av deres hudfarge eller etniske opprinnelse».

Retten fant det utvilsomt bevist at tiltalte hadde oppført seg som beskrevet i tiltalen da han var på legekontoret, og at han samtidig hadde kalt legen for «en jævla neger».

Siden det var to polititjenestemenn samt legen selv til stede, vurderte retten legekontoret som et offentlig sted. Retten fant videre tiltaltes ytringer som «diskriminerende» og at de var framsatt for å forhåne fornærmede med bakgrunn i hans hudfarge, etniske opprinnelse og språk».

- Ubehagelig

I tillegg til den rasistiske ytringen, ble tiltalte dømt for bruk og besittelse av hasj, kjøring uten gyldig førerkort, kjøring i påvirket tilstand og for å ha truet en kvinnelig butikkekspeditør.

Adressa.no intervjuet den fornærmede legen anonymt tidligere i år.

- Det var ubehagelig, men jeg forsøkte bare å være diplomatisk og jobbe som vanlig. Som lege er jeg jo både ansiktet til omverden på vegne av kommunen, samtidig som jeg skal yte hjelp, sa han til avisa.