Mandag går bjugningene og ørlendingene til valgurnene for nok en folkeavstemning om kommunesammenslåing. Ordførerne i de to kommunene har begge stemt ja, men er usikre på hvor valgvinden blåser.

- Bjugningene har i utgangspunktet vært positive, men den siste tida har jeg møtt flere som reagerer på ting som blir sagt og skrevet om kommunen vår. Dette er jo en slags valgkamp. Jeg håper og tror at det blir ja i begge kommunene. Når man legger følelsene til side virker det som det mest fornuftige, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

Håper på høy deltakelse

- Jeg tror det kan bli veldig jevnt i Ørland. Men ikke uventet har engasjementet vært større på nei-siden. Jeg har stemt ja etter en lang og grundig vurdering. Jeg ser større muligheter enn ulemper ved en sammenslåing, sier Tom Myrvold (H), ordfører i Ørland.

Ordførerne har vært i frontlinjen under hele forhandlingsprosessen, og medgir at sammenslåingsarbeid er krevende. De er derfor ivrige på å få folkets mening på bordet.

- Akkurat nå er jeg mest opptatt av å få ei avklaring på hva folk mener. Og forhåpentligvis blir valgdeltakelsen høy, slik at svaret faktisk er representativt, sier Undertun, som håper deltakelsen i Bjugn ligger på minst 56 prosent, slik den gjorde ved forrige kommunevalg.

Hektisk mandag

Ordførerne har et tett program for dagen, og skal rekke over mye før resultatene kunngjøres.

- Jeg har vært rundt i valglokalene, og pratet med folk. Det blir nok flere turer ut i dag for å kjenne på stemninga. Senere skal jeg bidra med grovtelling av stemmer og det formelle arbeidet med avstemningen, før det blir kunngjøring av resultat og pressekonferanse på kvelden, forteller Myrvold.

- Det blir overvåking og en del formelle oppgaver i løpet av dagen. Vi i valgstyret skal være samlet fram til klokken 22.00, når resultatet trolig er klart, sier Undertun.

Kaffe og stillhet

De er spente på resultatene, men noen storstilt feiring blir det ikke uansett utfall, skal vi tro ordførerne.

- Hvis valgresultatet viser et tydelig og bestemt ja, skal jeg nok feire med en god kopp kaffe og noen stille minutter, sier Undertun og understreker at han ikke kommer til å feire et delt Bjugn av omtanke for de som stemmer nei.

Det mener også Ørland-ordføreren.

- Det står like store arbeidsoppgaver og utfordringer foran oss uansett resultat, så noen storstilt feiring har vi ikke tid til. Det handler også om respekt for de som stemmer nei, så det skal jeg håndtere på en balansert måte, sier Myrvold.

- Bruk stemmeretten

Stemmelokalene på rådhuset og ved Opphaug skole i Ørland holder åpent til klokken 20.00. Stemme kan også avgis ved tidligere Storfosna skole.

I Bjugn holder de fleste valglokalene åpent fram til klokken 19.00, med unntak av Bjugnhallen som har åpent til 20.00.

- Bruk stemmeretten din og ta et valg, oppfordrer Bjugn-ordføreren.