72 prosent av de som hadde forhåndsstemt sa nei til sammenslåing med naboen Bjugn. I tillegg stemte om lag 65 prosent av de som avga stemme på valgdagen nei. I Bjugn sa 71,35 prosent ja.

Resultatet av stemmene avgitt på valgdagen i Ørland var klare klokken 20.48 mandag. De viste følgende:

877 nei, 448 ja og 21 blanke.

I Ørland kommune var det 4269 personer som var stemmeberettiget, det totale antall godkjente stemmer som har blitt registrert er 2366, noe som vil si at valgdeltagelsen endte på 55,42%.

I alderen 16 – 17 år hadde Ørland 130 stemmeberettigede personer, og det har blitt registrert 6o godkjente stemmer blant denne gruppen. Valgdeltagelsen i denne gruppen landet da på 46,15%.

Klart ja i Bjugn

Etter fintelling viser resultatene fra Bjugn at 71,35 prosent stemte for sammenslåing med Ørland mens 27,68 prosent stemte mot. 0,98 prosent avga blanke stemmer.

- Det gjenstår å telle opp 200 såkalte fremmedstemmer, men det vil ikke endre resultatet. To av tre i Ørland har stemt nei. I Bjugn ser det ut til at to av tre stemte ja til sammenslåing, konstaterer Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

- Uaktuelt å gå imot folket

Han sier at han tar resultatet til etterretning.

- Jeg er fornøyd med at vi har fått valgdeltakelse godt over 50 prosent i Ørland og at folket ga oss et så tydelig råd.

- Det blir uaktuelt for politikerne å gå imot folkets råd?

- Ja. Med et så klart og tydelig resultat ser jeg ingen grunn til ikke å følge innbyggerne. Jeg vil også innstille på det når saken skal behandles politisk. Så håper jeg at kommunestyret følger innstillingen, svarer Myrvold.

- Ikke overrasket

Ørland-ordføreren sier han ikke er overrasket over resultatet i mandagens folkeavstemning.

- Nei, ikke med tanke på hvordan det har sett ut de siste ukene. Jeg har oppfattet at folk har vært usikre. Så har man kanskje sett rundt omkring i landet at innbyggerne i mange kommuner har sagt nei til sammenslåing. Da er det kanskje psykologisk mer naturlig å lande på det man har og ikke det man ikke vet hvordan blir, sier Myrvold.

Nei i Bjugn sist

Ørland og Bjugn har de siste ti årene gjort gjentatte forsøk på å slå seg sammen. Nest siste runde endte med folkeavstemning 24. februar 2014. Den gang var det bjugningene som sa nei, mens ørlendingene sa ja. I 2014 var Brekstad i Ørland tiltenkt rollen som kommunesenter. I dagens intensjonsavtale heter det at Botngård i Bjugn skal være administrasjonssenter.

Senterstriden har preget sammenslåingsforsøkene de siste ti årene.

- Ødela alt

- Intensjonsavtalen fra i fjor ødela alt, sier varaordfører Finn Olav Odde (Sp) i Ørland etter at et klart flertall av sambygdingene fulgte hans eksempel og stemte nei.

- Hadde vi fått satt oss ned etter valget sist høst, og startet med blanke ark kunne resultatet blitt et helt annet, sier Odde.

Sjøl snudde han fra ja til nei et par uker før dagens folkeavstemning.

Odde viser til at spørsmålet om kommuneadministrasjon ble for stort til at ørlendingene kunne akseptere at dette havnet i Botngård.

- Nå tror jeg det er bedre at vi fortsetter å utvikle det gode vennskapet enn at vi hadde havnet i et ulykkelig ekteskap, sier Odde.

Også Bjørnar Dahlberg (FrP peker på at det blir viktigere enn noensinne å utvikle samarbeidet mellom Ørland og Bjugn.

- Nå blir det vel Ørland og Bjugn mot resten av Fosen, sier Dahlberg, som hele veien har vært motstander av sammenslåing ut fra avtalen som ble forhandlet fram.

Bjugn-ordfører er ikke skuffet

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) er overrasket over det klare nei-flertallet i nabokommunen.

- Jeg så for meg at det ble nei. Det er vanskelig å se at noen har jobba for et aktivt ja. Men at det skulle bli et så voldsomt nei, hadde jeg ikke trodd, sier ordføreren

- Jeg er ikke skuffa. Vil de ikke, så vil de ikke.

Han tror plassering av administrasjonssenter kan ha vært avgjørende.

- Det har vært en del fokus på det. Ved forrige valg skulle kommunesenteret ligge på Ørland, og da ble ikke det ansett som særlig viktig. Tydeligvis var kommunesenter viktig likevel. Jeg personlig synes det er en logisk fordeling mellom de to kommunene i avtalen, sier han

Innså nei-flertall

Ørland-rådmann Snorre Glørstad innså at slaget var tapt etter at forhåndsstemmene viste 72 prosent nei og 27 prosent ja.

- Man må være evig optimist for å tro på annet enn nei, uttalte han til Fosna-Folket.

Glørstad fikk støtte i sitt utsagn fra flere av lokalpolitikerne som mandag kveld var samlet ved rådhuset som nå ser ut til å forbli rådhus.