Det er sikkert varierende meninger om innvandring, men enten vi liker det eller ikke så blir verden mer global for hvert år som går, forteller næringssjef Arne Martin Solli.

Internasjonal handel en nødvendighet

- Norge handler mer og mer med omverdenen -enten så tilpasser vi oss dette faktumet ellers så faller vi akterut.  Den dagen vi ikke lenger kan stole på oljeinntekter blir dette enda viktigere.  Og, spesielt for et lite land som Norge, med en relativt liten tilgang på ressurser og et lite hjemmemarked er internasjonal handel en nødvendighet.

For næringslivet er det grunn til å tro at en multikulturell arbeidsplass øker kreativiteten, øker produktivitet og endrer holdninger; noe som kan resultere i nye og forbedrede prosesser, mener næringssjefen.

Øker språkkunnskapen

- Det kan også øke språkkunnskaper og bedre forståelsen for Norges plass i verden og hvordan vi best kan få innpass for våre produkter og tjenester i den internasjonale markedsplassen, tror han.

Solli har selv kone og barn som er amerikanere, og påpeker at multikulturelle områder har stor suksess når det gjelder nyskaping og verdiskaping.

-Min kone og mine barn er amerikanere og jeg har bodd flere år i San Francisco området.  Nettopp dette området er det mest multikulturelle området i USA og kanskje i verden.  Ikke bare er San Francisco en av de beste amerikanske byene å besøke og å bo i, men området skilter også med Silicon Valley hvor nyskaping og verdiskaping har vært på verdenstoppen i flere tiår.

17 prosent av verdens nasjonaliteter

For Ørlands del har tallene fra 2012 fram til i dag gått opp både i antall innvandrere (fra 187 til 299) og i antall nasjonaliteter (fra 24 til 33).

-Det er 196 land i verden noe som betyr at kun 17 prosent av verdens nasjonaliteter er representert i Ørland.  Vi har fortsatt et stykke å gå, sier Solli.