ASK er betegnelsen på alternativ og supplerende kommunikasjon.

Merket et økt behov

Ørland og Bjugn dannet et felles ASK-nettverk våren 2015, etter at man hadde merket et økt behov for kompetanse på området. En uformell undersøkelse i de to kommunene viste at det er minst 16 personer med klart behov for alternativ og supplerende kommunikasjon i Ørland og Bjugn kommuner.

- Arbeidsgruppa i nettverket består av to foreldrerepresentanter, og av fem fagpersoner. Vi jobber for at vi selv skal bli mer kompetente på området, og  spre informasjon videre, forklarer tiltaksleder Bodil Eide Moe.

Personer som helt eller delvis mangler talespråk vil ha behov for alternativ og/eller supplerende kommunikasjon for å kunne gjøre seg forstått. ASK er betegnelsen på alt som hjelper en person til å kommuisere effektivt når det verbale språket ikke strekker til.

Ulike hjelpemidler

- Det finnes mange analoge, digitale, enkle og høyteknologiske hjelpemidler, noen med kombinasjon tale, skrift og bilde, forklarer Moe.

Det er også grunn til å tro at det er flere personer som skulle hatt tilgang på ASK, som ikke har det i dag. For at disse personene skal ha mulighet til å kommunisere tilfredsstillende med omverdenen er det behov for økt kunnskap i nærmiljøet, noe ASK-nettverket i Ørland og Bjugn forsøker å bidra til.

- Det kan for eksempel være en slagpasient som i en kortere eller lengre periode har behov for hjelp til å kommunisere når det verbale språket svikter. Det å få lov å bli forstått er universelt. Det å ha noe på hjertet og ikke få det ut og få respons på det kan være enormt frustrerende, sier Moe.

Positiv og takknemlig jobb

Arbeidsgruppa arrangerer blant annet kurs og nettverkskvelder for foreldre og fagfolk, og har opprettet en egen facebookside der interesserte kan dele informasjon og tips med hverandre.

- Det er en veldig positiv og takknemlig jobb. Mange har gitt uttrykk for at de har savnet et slikt nettverk, uten at de kanskje helt har visst at de savnet det. Det er veldig god stemning på kursene, og vi opplever at folk er lydhøre og oppriktig interessert, sier Moe.