Brannen spredte seg mot bebyggelsen, men brannvesenet med god bistand fra sivilforsvaret og helikopter fikk omsider kontroll på det hele.

Kan blusse opp

Politiet opplyste lørdag kveld om at sivilforsvar og brannvesen holder beredskap på brannstedet gjennom natten til søndag.

- Det brenner ikke lenger, men det ulmer i noen tuer og trestubber. Vi har fremdeles folk ute som etterslukker. Natt til søndag vil fire mann fra brannvesenet og tre mann fra sivilforsvaret holde vakt.

- Kan brannen blusse opp igjen?

- Om det begynner å blåse slik det gjorde da brannen startet, kan det gjøre det ja, svarer fagleder brann på stedet Sverre Anders Hafeld.

Sivilforsvar

Like før klokka 19.00 meldte politiet at brannen var slukket. Da hadde brannmannskapene kjempet mot flammene siden meldingen om brannen kom inn klokken 14.01. Brannen spredte seg raskt i lyngen ved Hafella på nordsiden av Storvatnet. Den kom raskt ut av kontroll. Flere beboere hjalp til i slukningsarbeidet i startfasen. Brannvesenet sendte ut det som var av tilgjengelige ressurser. Fire brannbilder, tre tankbiler og totalt 27 mann fra Stadsbygd-, Rissa-, Stjørna og Vanvikan-stasjonen var i aksjon.

I tillegg var politi, ambulanse og 11 mann fra sivilforsvaret på stedet.

Skulle brenne gress

Brannen startet cirka 50-60 meter fra Storvatnets bredder. Politiet har en klar formening om brannårsaken.

- En såkalt kontrollert gressbrann som ble ukontrollert var årsaken. En dame i 40-årene har opplyst at hun skulle brenne noe gress, forteller operasjonsleder Bjørn Handegard ved Trøndelag politidistrikt til Fosna-Folket lørdag kveld.

Kvinnen mistet kontroll over flammene, og slokking ble igangsatt. Først trodde man at alt var under kontroll, men Handegard opplyser at en plutselig endring i vindretningen førte til at flammene spredde seg.

Han sa i 18.30-tiden lørdag at det da pågikk etterslokking på et område som er omlag 750 meter langt og 600 meter bredt.

Spredte seg raskt

Skogbrannen rykket lørdag ettermiddag raskt nærmere bebyggelsen. Sterk vind gjorde at flammene spredte seg fort i det knusktørre terrenget. Brannvesenet hentet vann i slanger fra Storvatnet.

- Hadde dere kontroll på bebyggelsen i området?

- Brannen spredte seg mot bebyggelsen, men vi hadde mannskap og vann klare til å stoppe den. Hadde det imidlertid blitt enda mer vind, så kunne det blitt vanskeligere. Det er vanskelig å spå fremgangen til en skogbrann, påpeker fagleder Hafeld.

Fosna-Folkets redaktør Alexander Killingberg fulgte brannen på nært hold.

- Jeg står nå noen titalls meter unna flammene. Brannen sprer seg raskt meter for meter. Det brenner i en bredde på over 100 meter og en 30 meter høy røyksky står opp. Det lukter røyk på lang avstand og nå kjenner jeg varmen fra flammene, sa Killingberg lørdag ettermiddag.

Nær høyspentlinje

På et tidspunkt var det kun et liten skog, ei åpen myr samt litt småskog mellom flammene og den nærmeste begyggelsen. Mens flammene spredte seg fra tre til tre i skogen, kom sivilforsvar og brannvesen med vannslanger.

- Det er bare å peise på med vann så fort som mulig, sa en i Sivilforsvaret.

Da var flammene godt synlige der de herjet i furuskogen. I løpet av noen minutter klarte de å få slukket ned de største flammene. På flanken nærmest Storvatnet var imidlertid brannen i ferd med å ta tak i høyspentlinja.

Helikopteret med vanntank kom til og fikk slukket flammene før høyspenten tok skikkelig fyr. Helikopteret var flere runder ned i Storvatnet for å hente vann, og tok deretter runder over brannstedet for å slukke på ny.

- Etter det brant det mer intenst i retning Sliper gård. Helikopteret fikk slukket brannen der.

- Det brant i flere retninger altså?

- Det brant litt over alt ja, forteller fagleder Hafeld.

Stort område nedbrent

Fosna-Folkets redaktør Killingberg gikk gjennom deler av brannområdet i 18.00-tiden lørdag.

- Det er et kjempestort område som er helt nedbrent. Det lukter bål. Røyken siger fortsatt opp fra lyng og trær. Noen plasser er det fremdeles flammer å se, men brannvesenet ser ut til å ha god kontroll nå, sa Killingberg.

Lenge siden sist

Fagleder brann på stedet Sverre Anders Hafeld sier brannen lørdag trolig er den største skogbrannen på Fosen på flere tiår.

- Det var en skogbrann ved Solem i Rissa for ti-femten år siden, men den var ikke like stor som denne. Det er ikke så ofte det er skogbranner på Fosen, påpeker han.

Totalt 450 mål ble svidd av i brannen nord for Storvatnet i Rissa lørdag.