Viltforvaltninga i kommunene Ørland og Bjugn er bekymret for at rådyrkillinger, som i forsøket på å gjemme seg for rødrev og andre rovdyr, kan ende opp med å få et smertefullt møte med slåmaskinen. Åkre og jorder er nemlig yndede gjemmesteder.

Vanskelig å oppdage

-Det er gjerne også på denne tida at gårdbrukerne tar førsteslåtten etter våren. Når slåmaskina kommer tør ikke killingene å løpe vekk eller røre på seg før det er for sent, forteller Edmar Bakøy, som er ansvarlig for viltforvaltningen i kommunene Ørland og Bjugn.

Rådyrkillingene ligger ifølge Bakøy helt urørlig for å kunne skjule seg best mulig mot farer mens mor er på beite, og er i tillegg brune med hvite prikker på denne tida av året.

- Det gjør at de er veldig vanskelig å oppdage når bonden skal ut med slåmaskina si. Når maskina først kommer tør ikke killingene å løpe vekk eller røre på seg, før det er for sent, sier Bakøy.

Det kan i verste fall bety død for de små rådyrene.

SETT DENNE? Denne berger Bambi fra grusom åkerdød

Vil forebygge ulykker

- De kan få alvorlige skader, og ende opp med å bli avlivet. Det er veldig trist, sier Bakøy.

Ifølge Norges Jeger- og fiskerforbund, som også engasjerer seg i saken, er det kun rødreven som tar flere rådyrkillinger enn slåmaskina. De anslår at det i enkelte områder kan være så mange som 30 til 40 prosent av killingene som dør på slikt tragisk vis.

- Dette er et stort problem, og de fleste gårdbrukere har vært ut for slike hendelser.

Både NJFF og viltforvaltninga har imidlertid noen tips som forhåpentligvis kan forebygge at flere rådyrkillinger mister livet under slåtten.

- Man kan sette opp noe som blafrer på åkeren kvelden før slåtten, eksempelvis en plastpose. Da vil geita bli redd, og flytte killingene sine. Det går også an å feste en planke med lange kjettinger foran slåmaskina, som kan varsle killingene om fare, sier Bakøy og forteller at disse grepene allerede har bidratt til færre ulykker.