Brennskag har eiendom ved Hellemsveien i Bjugn kommune, der Hellemsbekken renner ut, og forteller at forurensningen skjer hvert år på denne tida.

Gulbrunt skum

- Utløpet er nå tett av algevekst og i tillegg danner det seg gulbrunt skum, forteller han.

Ifølge Brennskag skjer dette hvert år på denne tida. Vannet er brunt og grumsete, og noen ganger grått. Også i år, opplyser han.

-Dessverre kan jeg ikke stadfeste akkurat når denne forurensninga skjer siden jeg ikke bor der og kan ha daglig tilsyn.

Til tross for mye nedbør, som vil utvanne forurensninga er mengden av forurensning mer enn hva som kan påventes av vanlig avrenning fra åkrer i nedslagsfeltet, mener Brennskag.

- Unormalt stor forurensning

- Etter mitt syn, og andre på stedet, er mengden av forurensning mer enn hva som kan påventes av vanlig avrenning fra åkrer i nedsalgsfeltet. Til tross for mye nedbør. Jeg mener derfor å tro at denne unormalt store forurensinga må stamme fra det som kan kalles ulovlig utslipp fra en av de tre gårdene som ligger i området, sier Brennskag.

Konsekvensen av disse utslippene er at det som måtte finnes av fisk og annet liv i bekken stadig blir tatt livet av, mener han.

- Jeg har opplevd å se ørretyngel og annet liv i utløpet av bekken, men etter slike utslipp er det borte. Det er sørgelig at det skjer i en tid da nettopp slike små bekkers betydning for blant annet sjøørretbestanden er blitt framhevet, sier Brennskag.

Ber om at det blir gjort tiltak

Bekken var i sin tid ynglested for nettopp sjøørret, og kan bli det igjen med riktig forvaltning, mener Brennskag. Han har henvendt seg til Bjugn kommune, og håper nå at det blir tatt tak i problemet.

- Jeg ber om at det blir gjort tiltak som kan få bukt med denne forurensninga,slik at bekken kan gjenopprette sin betydning som aktiv biotop for fisk, småkreps, og annet liv som naturlig hører til, sier Brennskag.

- Har ikke ressurser å sette inn

Det er beklagelig dersom tilstanden i Hellemsbekken er som beskrevet, sier leder for arealbruksenheten i Bjugn kommune, Kjell Vingen.

- Det er ingen klar, kjent kilde til den eventuelle forurensningen og da er det ikke så mye kommunen får gjort på nåværende tidspunkt. Dessverre har vi ikke ressurser å sette inn på å finne forurensningskilde eller følge opp forurensningen umiddelbart, sier Vingen.

Gjennom Nordre Fosen vannområde, hvor Bjugn kommune deltar, er det satt i gang arbeid med plan for overvåkning og opprydding i spredte avløp, opplyser Vingen.

- Dette er en plan som vil omfatte hele kommunen. Landbrukskontoret i Ørland og Bjugn er i tillegg gjort kjent med saken da mulig forurensningskilde kan være fra landbruksnæringen, sier Vingen.