Retten anså det også bevist utover enhver rimelig tvil at den nå domfelte mannen i tillegg slo fornærmede flere ganger i ansiktet med nevene og at han sparket ham da han lå nede.

Mannen ble i Fosen tingrett dømt etter straffeloven av 1902s paragraf 229 annet straffalternativ jamfør paragraf 232 til ett år og to måneders fengsel. Tre dager trekkes fra straffen på grunn av utholdt varetekt. Domfelte må også betale en oppreisingserstatning til fornærmede på 45 000 kroner. I tillegg er mannen dømt til å tåle inndragning av sleggen han slo fornærmede med. Dommen er i tråd med aktor Marthe Kulset Dahls påstand.

Venner

Mannen i 40-årene fikk dommen forkynt torsdag. Ifølge tingrettsdommer Eirik Lereim tok mannen betenkningstid i forhold til en eventuell anke til lagmannsretten.

Saken dreier seg om en voldshendelse som fant sted ved et busskur på Stadsbygd i Rissa om kvelden 7. mai i fjor. Både fornærmede og den nå domfelte mannen er tidlig i 40-årene. I rettsalen på Brekstad onsdag forklarte begge at de anså hverandre som venner før voldsepisoden i mai i fjor. De to bodde ikke langt fra hverandre. Ingen av de to ga uttrykk for at de hadde noe uoppgjort med den andre.

- Blackout

Tiltalte forklarte at han hadde slitt med migrene forut for hendelsen. For å få bukt med denne, brukte han cannabis. Tiltalte forklarte i retten at han dyrket en hasjplante hjemme. Han hadde nesten ikke sovet natt til 7. mai og klarte etter eget utsagn sånn akkurat å fullføre arbeidsdagen. Etter jobb dro han innom polet og kjøpte en flaske tyrker. Etter å ha drukket to glass av denne fikk han ifølge ham selv en blackout.

- Så kom det noen på døra og spurte om jeg ble med for å plukke stein. Etter det blir det helt mørkt for meg. Det neste jeg vet, er at jeg får beskjed om å gjenta tall i rekkefølge. Det er kun korte glimt. Så får jeg inntrykk av at noen påstår at jeg har drept noen. Jeg husker at jeg knakk sammen i gråt. Jeg lå og skreik. Det var på politistasjonen antar jeg. Etter det vet jeg ikke mer før jeg er på legevakta to dager etterpå, sa tiltalte i retten onsdag.

Over 2 i promille

Voldsepisoden om kvelden 7. mai sa tiltalte at han ikke husket noe av. Sakkyndige har anslått at tiltalte hadde en promille på 1,5 på gjerningstidspunktet. I tillegg ble det funnet 0,052 mikromol Klonazepam per liter blod i tiltalte. De sakkyndige vurderte tiltaltes samlede ruspåvirkning på gjerningstidspunktet som over to i promille. Retten mente at tiltalte inntok Rivotril-tabletter som inneholder Klonazepam forut for voldsepisoden. Videre mente retten at tiltaltes rus var selvforskyldt og at ruspåvirkningen ikke fikk noen innvirkningen på rettens vurdering av hans handlinger.

Hasjplante

Fornærmede forklarte i retten at han ble oppringt av tiltalte forut for volden.

- Jeg ble oppringt av NN (tiltalte, red.anm.) som beskyldte meg for å ha gjort innbrudd på hans bopel. Han beskyldte meg også for å ha stjålet hasjplanta hans. Dette hadde ikke rot i virkeligheten. Jeg avviste og la på, forklarte mannen i retten.

Like etterpå skal tiltalte ha ringt nok en gang og gjentatt beskyldningene.

- Da avsluttet han samtalen med å si «alle skal dø», fortalte fornærmede i retten.

- Slått med slegge

Fornærmede forklarte at han skulle en tur på butikken. På grunn av uttalelsene fra tiltalte, tok han med seg et rør fra en støvsuger som han pakket i bukselinningen bak. Retten mente at dette røret ikke ble benyttet i forbindelse med voldsepisoden. Fornærmede satte seg på skuteren og kjørte mot butikken. Ved postkassa stansen han for å se gjennom posten. Da så han plutselig tiltalte komme springene med noe i hånda.

- Jeg så at det var NN (tiltalte, red.anm.). Jeg gikk av skuteren. Jeg hadde jo et håp om å snakke med ham for å få ham til å forstå at beskyldningene var grunnløse. Da ble han aggressiv og så kom det første slaget, fortalte mannen i retten onsdag.

Skulderen ute av ledd

Retten mottok forklaring fra i alt seks vitner i retten onsdag. Flere av disse så at tiltalte sprang nedover veien fra sin egen bopel med en slegge i hendene forut for voldshendelsen. Tiltaltes nabo hørte tiltalte rope at han «skulle i vei å slå i hjel en». Ingen av vitnene så imidlertid starten av voldepisoden og sleggeslagene. Rettens flertall ved tingrettsdommer Lereim og meddommer Hammer fant det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte slo fornærmede i skulderen med slegga. Flertallet la vekt på at skaden som er påvist i skulderen må ha vært påført gjennom stor kraft fra tiltaltes side. Skulderen ble slått ut av ledd og fornærmede ble også påført et avrivningsbrudd av et benet utspring i overarmsbeinet. Slegga som ble benyttet veier fire kilo og rettens flertall mente den utvilsomt var et særlig farlig redskap. Rettens mindretall ved meddommer Skjæggestad mente det ikke kunne utelukkes at skaden i skuldra var påført ved at tiltalte sparket fornærmede da han lå nede.

Spark og slag

En samlet rett fant det bevist at tiltalte slo fornærmede flere ganger i ansiktet, slik at han ble påført en kuttskade. Retten fant det også bevist at tiltalte sparket fornærmede mens han lå nede. Det var flere vitner som så både slagene og sparkene fra tiltalte. Videre la en samlet rett til grunn at tiltalte forsettlig bet fornærmede i ringfingeren på høyre hånd.

«Bittet var så hardt at fornærmede ble påført et dypt kutt som skadet strekksenen og bittet gikk inn til beinet», heter det i dommen.

Retten vurderte videre at de «merkene» tiltalte ble påført i basketaket var å regne som «svært beskjedne».

Fornærmede gikk med hånda i fatle i seks uker etter hendelsen. I tillegg var det nødvendig å gå med skinne på fingeren.

Var livredd

Retten fant ikke at det forelå noen formildende omstendigheter i saken. Retten la også vekt på at utfallet av volden kunne blitt langt mer alvorlig. Fornærmede forklarte selv i retten onsdag at han trodde han skulle bli drept mens volden pågikk.

- Jeg var bombesikker på at han skulle slå meg i hjel. Jeg trodde jeg kom til å miste livet, sa han.

Tiltalte ble også spurt om hva han tenkte om fornærmedes forklaring.

- Jeg er både skremt og sjokkert. Jeg er motstander av vold. Jeg har aldri tenkt på å utøve vold tidligere. Jeg er skremt om det er sant, sa han.

Aktor Marthe Kulset Dahl (t.h.) og fornærmedes bistandsadvokat Sigrun Dybvad i rettslokalet på Brekstad onsdag. Foto: Alexander Killingberg