Etter folkeavstemmingen i 2014 måtte Hallgeir Grøntvedt (Sp), daværende ordfører i Ørland, vende skuffet hjem uten at det ble sammenslåing med nabokommunen Bjugn. Forsøket på slå sammen de to kommunene endte til slutt med et rungende nei fra bjugningene. Nå frykter Grøntvedt at det er ørlendingene som vil være negative.

- På Ørland er det motstanderne til reformen som råder. Det er alt for lite mobilisering på ja-siden. Det er synd.

Har stemt for

Selv har han allerede avgitt sin stemme.

- Jeg har stemt for sammenslåing. Det er gjort ut i fra en helhetsvurdering. Jeg har jobbet med reformarbeid i mange, mange år, og har i dag ingen motforestillinger til intensjonsavtalen, sier eks-ordføreren, som forstår at saken er følelsesladd for innbyggerne.

En av de største endringene som er blitt gjort siden 2014, er flytting av storkommunens administrasjonssenter fra Brekstad til Botngård. Det er ifølge Grøntvedt uproblematisk.

- Jeg hadde kontor på rådhuset i 14 år, og kan trygt si at dersom det ikke hadde vært for lensmannskontoret i samme bygning, ville det ikke vært mange folk innom i løpet av en dag.

Fornøyd med avtalen

- Det er ikke rådhus som skaper utvikling i en kommune. Hvor ordføreren sitter har ingen betydning. Det er funksjoner som næringshus, kultur – og helsetilbud som skaper utvikling, sier han, og mener at Ørland kommune har kommet godt ut av forhandlingene med Bjugn.

Men han er likevel redd for at også dette sammenslåingsforsøket kan bli skrinlagt etter folkeavstemmingen. Flere sentrale ørlandspolitikere sier nå nei.

- Alle som er positive til fusjon må bruke stemmeretten sin. Det er det viktigste nå. Vi må tenke langsiktig.

Konsekvensene av nok et mislykket fusjonsforsøk kan ifølge Grøntvedt være at døra til Bjugn lukkes.

Må lytte til folket

- Dersom ørlendingene sier nei frykter jeg at Bjugn i stedet snur seg mot kommuner som Åfjord og Roan. Da blir vi sittende alene, omringet av to storkommuner. Det kan gjøre det vanskelig å få gjennomslag sentralt, sier Grøntvedt, som samtidig understreker at politikerne bør lytte til folkemeningen uansett utfall.

Selv må både Grøntvedt, og hans motpart i forhandlingene i 2014, tidligere Bjugn-ordfører Arnfinn Astad (Ap), følge arbeidet fra sidelinjen.

Astad var kritisk til sammenslåing i 2014, men har senere snudd i saken.

- Det er jeg ikke overrasket over, med tanke på endringene som er gjort i avtalen. Det blir uansett spennende å følge med på hva som skjer framover, sier Grøntvedt.