Bjugn kommune hadde i fjor et regnskapsmessig underskudd på opp mot 20 millioner kroner. Det akkumulerte merforbruket er nå på 35 millioner kroner. Den første tertialrapporten i år viser at kommunen fortsatt bruker for mye penger.

Ikke dusj på helligdager

I brevet som ble sendt ut til brukerne av eldreomsorgen står følgende:

"Med bakgrunn i dagens økonomiske situasjon i Bjugn kommune, må vi redusere noe i vårt tjenestetilbud i PRO (Pleie, rehabilitering og omsorgstjenesten). Ut i fra en faglig vurdering har vi kommet frem til at vi fra 1.juni vil tilby dusj hver 14.dag.

Det vil heller ikke bli gitt bistand til dusj på helligdager".

"God sommer"

I samme brev står det også at sommeren og ferietid er rett rundt hjørnet, og at hjemmetjenesten og ferievikarer vil yte sitt beste for at de pleietrengendes hverdag skal bli så bra som mulig.

Avslutningsvis signeres brevet ikke av noen navngitte personer, men med hilsen fra alle ansatte i hjemmesykepleien:

"Vi ønsker beskjed dersom noen får besøk i sommer og at hjemmesykepleien ikke trenger å komme. God sommer. Vennlig hilsen alle ansatte i hjemmesykepleien."

- Virker ikke profesjonelt

- Politisk er vi ikke informert om at dette var et grep man så seg nødt til å ta. Selve saken er administrativ, og rådmannen må svare på om det har vært prosess på dette, sier ordfører Ogne Undertun (Ap) til Fosna-Folket tirsdag kveld.

Personlig finner ordfører brevet underlig i formen.

- Å blande dette med en sommerhilsen virker ikke profesjonelt og at det er  underskrevet alle de ansatte er også litt underlig. Jeg forutsetter at det er kommunens ledere som tar beslutninger i Bjugn kommune, og at de står for dem, sier Undertun.

- Passerer grensen

Rådmann Emil Raaen opplyser at han ikke var kjent med brevet og de vurderignene som lå bak.

- Jeg og min helsesjef var ikke kjent med brevet og de vurderinger som lå bak, før brevet var ute på sosiale medier.  Personlig mener jeg vi nå passerer grensen for hva jeg mener er verdig eldreomsorg, sier Raaen.

Raaen opplyser at han vil se nærmere på de vurderinger som er gjort.

- Vi er inne i en tid med stramme økonomiske rammer og våre ansatte må foreta krevende økonomiske og tjenestemessige avveininger. Vi vil likefullt ikke gå videre med dette tiltaket, sier Raaen.

- Beklager

Rådmannen forklarer at det selvsagt er aktuelt med andre former for kutt i tjenesten enn de som berører brukerne direkte slik det er beskrevet i brevet.

- Vi beklager til de pårørende og pleietrengende. De vil få skriftlig beklagelse og redegjørelse for hvordan vi tenker å gjøre dette fremover. Vi vil også gå en runde på hvordan vi kommuniserer, sier rådmannen.

Illustrasjonsbilde. Foto: Eliza Kari Løchen, SCANPIX