Retten mente det var tilfeldig at ikke volden fikk et enda verre utfall.

Samlivsbrudd

Mannen, som er i 40-årene, var tiltalt etter straffelovens av 2005s paragraf 282: «For ved vold alvorlig å ha mishandlet sin nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer».

Tiltalte og fornærmede hadde vært samboere i lengre tid. Da voldshendelsen fant sted på parets bopel et sted på Fosen i oktober i fjor, var paret midt i et samlivsbrudd. Fornærmede hadde noen måneder før informert tiltalte om at hun ønsket å avslutte forholdet, noe tiltalte ikke ønsket.  Tiltalte har forklart at han opplevde perioden som tiltagende vanskelig.

Følte seg rar

På grunn av den vanskelige perioden, fikk tiltalte av lege utskrevet Sobril- og Vallergan-tabletter som skulle virke beroligende. Den dagen voldsepisoden skjedde, har tiltalt forklart at han følte seg «rar» og at han «gjorde rare ting». I retten forklarte han at han følte seg dårligere og dårligere utover dagen. Ifølge dommen skjedde voldsepisoden om kvelden etter at tiltalte og fornærmede hadde hatt en prat om forholdets fremtid, hvorpå tiltalte forsto at det faktisk var slutt. Tiltalte har forklart at han var lei seg og følte seg fjern.

Slo hodet

Etter samtalen, gikk tiltalte ut. I retten forklarte han at han ikke husket noe fra hva som videre skjedde. Retten la til grunn at tiltalte og fornærmede sto utenfor huset, da tiltalte tok tak rundt halsen på fornærmede før han brøt henne ned i bakken.

«Deretter dro han henne med seg bort til steintrappen, hvor han tok tak i hodet hennes og slo det gjentatte ganger mot kanten og hjørnet av trappen og steinhellen foran denne», heter det i dommen.

Slo gjentatte ganger

Ifølge dommen besvimte fornærmede. Da hun kom til seg selv, var hun alene og trodde fornærmede hadde dratt. Hun gikk derfor inn og låste ytterdøren. Tiltalte var imidlertid på kjøkkenet, og kom etter hvert bort til yttergangen hvorpå han dyttet fornærmedes hode inn i et skap. Etter at han fikk henne ned på gulvet, skal han ha slått og sparket henne i hodet gjentatte ganger. Han låste deretter opp ytterdøren og dro fornærmede etter hendene ned trappa og ut på plenen. Der slo han henne gjentatte ganger med knyttet neve, for han stoppet opp.

Kutt i hodet

Fornærmede forklarte i retten at hun trodde hun skulle dø. Etter at volden hadde opphørt, ble AMK tilkalt. Fornærmede ble fraktet til sykehus. Det ble blant annet konstatert tre kutt i hodebunnen med lengder på 4-, 5- og 12 centimeter samt store hevelser i hodet på grunn av blodansamlinger. Den fornærmede kvinnen har som følge av volden vært helt eller delvis arbeidsufør siden hendelsen fant sted.

Tiltalte ble hentet av politiet etter hendelsen. Da fortalte han om voldsutøvelsen, noe han altså ikke husket i retten. Tiltalte mente imidlertid at det han sa i politiavhør, var noe han hadde blitt fortalt av politifolkene.

Påsto frifinnelse

Tiltaltes forsvarer la i retten ned påstand om at tiltalte måtte frifinnes fordi han var uttilregnelig på grunn av sterk bevissthetsforstyrrelse. Ifølge forsvareren skyldtes bevissthetsforstyrrelsen en paradoksal reaksjon på Sobril-tabletter tiltalte inntok før voldsutøvelsen. Retten la til grunn at tiltalte hadde en lav blodkonsentrasjon av oksazepam på gjerningstidspunktet, men etter en samlet vurdering landet retten på at tiltalte ikke hadde en sterk bevissthetsforstyrrelse på gjerningstidspunktet.

Oppreisningserstatning

I sin vurdering la retten vekt på at voldsepisoden var en enkeltstående episode, og at det ikke har vært snakk om andre voldsepisoder i familien. Retten mente i utgangspunktet at to år og ni måneders fengsel var en passende straff. Siden retten ikke kunne utelukke at blodkonsentrasjonen av oksazepam hadde svekket tiltaltes selvkontroll i noen grad, ble straffen fastsatt til to år og seks måneders fengsel. Siden tiltalte satt 19 dager i varetekt, blir dette trukket fra fengselsstraffen. Mannen må i tillegg betale 150 000 kroner i oppreisingserstatning til sin tidligere samboer.

Parets barn var til stede da voldshendelsen skjedde og så deler av hendelsesforløpet. De er derfor tilkjent oppreisingserstatning på 60 000 kroner for hver.