-Vi er kjempefornøyd. Det ville sikkert tatt minst fem år før vi hadde hatt økonomi til dette, sier stasjonssjef i Rissa, Sverre Anders Hafeld.

37 biler

Det er Gjensidige forsikrings største eier, Gjensidigestiftelsen, som feirer 200-års jubileum med å dele ut 37 brannbiler rundt om i Norge. Det er snakk om tre typer biler, mannskapsbil, framskutt enhet og dykkerbil. Trøndelag Brann- og redningstjeneste (TBRT) får en såkalt framskutt enhet, og den plasseres altså i Stjørna. Noe som kan bety svært mye dersom det skulle oppstå brann i den verneverdige bryggerekka i Råkvåg. Hafeld anslår at brannvesenet med en slik bil kan være på brannstedet to-tre minutter tidligere enn før, fordi det kreves bare én eller to brannmenn til denne bilen.

Mange søkere

-Det har vært utfordrende å avgjøre hvilke brannvesen som skulle få nye biler. Vi fikk inn svært mange kvalifiserte søknader, forteller Torun Bakken fra Gjensidigestiftelsen som kom med den overraskende gaven i går.

Den nye brannbilen til Stjørna brannstasjon skal være ferdig og plassert på Stjørna brannstasjon i september.

Framskutt enhet

En framskutt enhet er et lettere kjøretøy som er raskere framme på åstedet og kan starte slukking før stor slukkebil ankommer. I praksis er dette spesialbygde varebiler som inneholder det mest nødvendige av utstyr for slukking i første fase.

Bilene veier 3,5 tonn og er utstyrt med høytrykks slukke- rednings- og førstehjelpsutstyr. De har 200 liters vanntank, nok til å hindre spredning, eller holde nede en brann til øvrig slukkekapasitet er ankommer. De har vann- og skumbasert høytrykkssystem med minimum fem minutters slokkekapasitet.

Bilene har to sitteplasser og er utstyrt med firehjulstrekk.

Med gaven føler også service og oppfølging i fem år.