Mannen i 20-årene har en alvorlig tiltale hengende over seg. Strafferammen er på ti års fengsel, men siktede har hittil nektet straffskyld.

Under 14 år

Mannen er tiltalt etter den gamle straffelovens paragraf 192 første ledd bokstad a jamfør annet ledd bokstav b som er den såkalte voldtektsparagrafen: «Den som skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende adferd» og «den seksuelle omgang var samleie».

I tillegg er mannen tiltalt etter straffelovens paragraf 195 første ledd annet straffealternativ som gjelder seksuell omgang ved samleie med barn under 14 år. Dette fordi den fornærmede jenta var under 14 år da de angivelige overgrepene skjedde. Ifølge tiltalen skal tiltalte ha hatt seksuell omgang med fornærmede «ved flere anledninger». Dette skal ha skjedd på privat bopel eller i bil. I tiltalen heter det også at tiltalte «ved voldsanvendelse tiltvang seg seksuell omgang med fornærmede». Dette skal også ha skjedd ved flere anledninger.

- Er i Spania

Det var i mai i fjor at mannen i 20-årene ble pågrepet og deretter varetektsfengslet i to uker. Det ble i fengslingsmøtet klart at det var to helt motstridende forklaringer i saken. Siktede benektet at han på noen måte hadde hatt et seksuelt forhold til fornærmede.

Rettsaken mot fosningen skulle starte mandag denne uka, men er nå utsatt.

- Saken er utsatt på grunn av at tiltalte er i Spania. Vi har i lengre tid vært klar over at tiltalte oppholdte seg der, men vi hadde ingen grunn til å tro at han ikke skulle møte til rettsaken. Først i slutten av forrige uke forsto vi at det var ingenting som tydet på at tiltalte ville møte i retten. Hans forsvarer klarte blant annet ikke å oppnå kontakt med ham, forteller førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Soknes skulle møte som aktor i rettsaken.

- Ikke fått kontakt

Rettsaken mot fosningen vil nå bli berammet på nytt.

- Vi må gjøre tiltalte kjent med konsekvensene av at han ikke møter i retten. Om han velger ikke å møte neste gang også, må vi sette i gang utlevering. Der er det ingen problemer formelt sett, men det kan være kronglete og tidkrevende, sier Soknes.

Siktedes forsvarer Torfinn Svanem forteller at han forrige uke ble klar over at tiltalte ikke kom til å møte i retten.

- Jeg har foreløpig ikke lyktes med å få kontakt med min klient, men jeg regner med å få snakket med ham innen kort tid, sier han.

Kan bli ettersøkt

På spørsmål fra Fosna-Folket svarer Svanem at han ikke kjenner årsaken til at tiltalte ikke møtte til rettsaken.

- Det kan være helt plausible forklaringer på det. Det skal ikke være noen grunn til at han vil unnvike saken.

- Kommer du til å anmode din klient om å møte i retten når saken bli berammet på nytt?

- Min klient er jo stevnet og må møte i retten. Om ikke blir han ettersøkt og pågrepet, påpeker Svanem.