Vaarum snakket til elevene da de møttes i kulturstua ved Åset skole. Opplæringskontoret for anlegg og bergfag (OKAB) er Vaarums arbeidsplass. Han var torsdag på besøk hos Åfjord videregående skole.

–Vi har samlet elevene i Nord og Sør Trøndelag som går på VG2 anleggsteknikk for dette kurset. Dette er tre klasser, en fra Ole Vik vgs på Stjørdal, en klasse fra Gauldal vgs på Støren og klassen fra Åfjord vgs. Det er ca 70 elever og det er første gangen dette skjer.

Disse er de som utdanner seg innenfor anleggsfagene i Trøndelag. Det som er helt strålende er at alle av disse som vil ha læreplass, vil få dette, opplyser Vaarum.

Gode skoler

–Anleggsbransjen er skikkelig i «dytten» for tiden, vi har god tilgang til læreplasser, forklarer opplæringskonsulenten.

Elevene fikk og høre Øystein Syltern snakke om utfordringer og muligheter i næringa.

–Vi har gode tider i anleggsnæringa på Fosen for tida, sier faglærer Lars Ole Hosen.

De siste 10 årene har skolene Ole Vik, Gauldal og Åfjord vgs, utviklet seg til å bli av de beste på VG2 anleggsteknikk i Norge. Dette forankres i hvor lite frafall det er, gode resultater på karakterene til elevene og hvor mange som får læreplass etter skolen.

Kurset i graving nær strømførende anlegg fikk elevene av Patrick Loe fra Trainor.

Næringslivet

Næringslivet i regionen har, ifølge Vaarum, vært og er viktige bidragsytere til skolene, slik at det er tilgang til oppdatert utstyr hele tida. Det er også suksessfaktor at lærerne på VG 2 anleggsteknikk er så engasjerte som de er.

Investeringene innen samferdsel i regionen framover er stor. Dette gir sikker tilgang på lærlingeplasser.

Framskrittet

Bransjen er i endring når det gjelder de teknologiske hjelpemidler, dette medfører at  god oppdatert utdanning er viktigere en noen gang, mener Vaarum.

(OKAB) har sammen med flere opplæringskontor i Sør Trøndelag inngått en samarbeidsavtale med STFK, hvor de garanterer læreplasser framover. Det kreves mye av utdanningssystemet og bedriftene, men også av elevene. De må gjøre seg fortjent til en lærlingeplass.

–Dere er anleggsbransjens ansikt utad eller ambassadører. Tenk på det når dere nå snart skal ut i læra, vis stolthet for faget og framsnakk bransjen, sa Vaarum til elevene.