Når elevene kommer på skolen må de levere mobiltelefonene til lærerne som låser dem inn i et skap. Der må de ligge til skoleklokka ringer ut etter sistetimen.

- Vi har innført dette tiltaket rett og slett fordi vi har oppdaget at det er elever som kvier seg for å delta i gymmen når de ser at det er andre elever som sitter med mobiltelefonen i garderoben. De er redde for å bli tatt bilde av. Forbudet mot mobiltelefon er et tiltak for å hindre nettmobbing, sier rektor Laila Bragstad Høgsve ved Testmann Minne skole i Leksvik.

Skjerper oppmerksomheten

Hun sier mobiltelefonen blir brukt en del i undervisningssammenheng, og i timer hvor det er påkrevd at telefonen skal brukes, blir den selvfølgelig låst ut slik at elevene får tilgang til den.

Men det er ikke bare nettmobbing skoleledelsen ved Testmann Minne skole ønsker å forhindre med mobilforbudet. Rektoren tror konsentrasjonen til elevene blir skjerpet når oppmerksomheten rundt telefonen blir tatt bort.

- Vi har lagt merke til at en del elever er veldig opptatt av mobilen også i timene. Selv om de har den på lydløst blir de opptatt av at det vibrerer i lomma, og mister dermed konsentrasjonen. Vi håper skoleresultatene til elevene skal gå opp nå når skolen er mobilfri, sier Bragstad.

Rektoren sier at etter mobilforbudet ble innført har elevene blitt mer aktive i friminuttene. Tidligere satt mange med bøyd hode og tastet på mobilene sine.

Spørsmål fra elevene

En mobilfri skole er ikke bare et ønske fra lærerne.

- FAU har spurt om det, og det er også en del elever som har spurt om vi ikke kunne innføre det. Vi har diskutert lovligheten av å forby mobiltelefon på skolen. Vi mener vi kan gjøre det ved å vise til paragraf 9a i Opplæringsloven som sier at alle elever har rett på et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse trivsel og læring. Et slikt miljø har de ikke dersom de er redde for å bli tatt bilde av i garderoben i forbindelse med gymmen, sier rektoren.

Ventet reaksjoner

Å være uten tilgang til mobiltelefon noen timer kan oppleves som uutholdelig for mange ungdommer, og de ansatte ved Testmann Minne skole var spente på reaksjonene da mobilforbudet ble innført.

- Vi trodde vi skulle få kjempereaksjoner, men det har vi ikke. Nå er det elever som sier det er greit. Noen sier også at de følger bedre med i timene. Og så har det blitt mindre rensel i gangene i timene. Det var det mer av før forbudet når de sendte meldinger og avtalte å møtes i timene, sier Bragstad.

Foretrekker fotball

Ute i duskregnet i ballbingen er en gjeng gutter fra 10. klasse opptatt med å spille fotball i storefriminuttet.

- Det er helt greit at det er mobilforbud. Jeg bruker ikke mobilen noe særlig på skolen uansett jeg, sier Helmer Ertsås.

- Det er litt upraktisk, for nå får vi ikke til å se meldinger fra folk, sier Adrian Sand Bremeraunet.

Kenneth Dahl Bergersen mener forbudet har lite for seg og at det rammer dem som ikke har gjort noe galt.

- Lærerne er ikke nøye nok når telefonene skal leveres inn. Mange sier at de ikke har med seg telefon på skolen, men så har de det likevel. Forbudet går utover dem som ikke har gjort noe galt. Hva er vitsen med mobilforbudet? Det funker ikke. Vi i 10. er ute hver dag likevel, vi. Da tror jeg det er verre for jentene at det er mobilforbud. Jeg er sikker på at 99 prosent av dem ikke liker det, sier Bergersen og får bekreftende nikk fra de to andre.

Litt oppgitt

Inne i den litt trange lufta på klasserommet hos 8b er stemningen litt oppgitt over at de er fratatt muligheten til å kommunisere via mobiltelefonen gjennom skolehverdagen.

- Dette er helt tragisk. Nå får vi ikke til å snakke med guttene lenger, sier Rugile Maria Rulite.

- Men kan dere ikke bare snakke med dem på vanlig måte?

- Nei, nei. Det går ikke an. Det er ikke mulig, sier Rulite.

- Mobilforbudet er ikke bra. Vi bruker dem bare til å spille på. Vi gjør ikke noe galt, sier Rikke Lysvand.

Ser fordeler

Hedda Sørmeland ser fordeler med mobilforbudet.

- Det er helt greit, fordi nå kan vi være mer sosiale med venner.

Emma Louise Tronstad bruker mobilen som klokke, og nå etter at den må låses inn sier hun at hun har problemer med å komme til riktig tid til gymtimene når hun ikke vet hva klokka er.

Har med seg to telefoner

Elvida Berget innrømmer at hun har to telefoner med seg på skolen.

- Jeg leverer inn den ene og har den andre i lomma. Det er det mange som gjør. Forbudet er litt teit. Jeg skjønner at det er på grunn av mobbingen vi må levere dem inn, men mobbing foregår ikke bare på skolen. Men det er litt bra også med forbud. Vi blir litt mer sosiale, innrømmer hun.

Rektor Laila Høgsve Bragstad forteller at skolen er klar over at en del elever omgår mobilforbudet.

- Vi vet at det er noen som fortsatt har mobilen på seg i skoletida, men dersom de blir tatt i å bruke den får det konsekvenser. Da tar vi mobilen og det blir telefon hjem til foreldrene, sier Bragstad.

Skal evaluere effekten

Om mobilforbudet blir forlenget til neste skoleår vet hun ikke ennå.

- Nå skal vi prøve dette ut skoleåret, og deretter skal vi evaluere effekten av en mobilfri skolehverdag, avslutter rektoren ved Testmann Minne skole.