Det er i Schønings beretning fra Leinstrand og Melhus i 1773 at han omtaler leksværingen.

Reiste rundt

Gerhard Schøning var en norsk historiker (1722 – 1780). Han er mest kjent for sine reiseskildringer. Han tilbragte store deler av årene 1773 og 1774 rundt omkring i forskjellige bygder i Norge. Hans skildringer er i dag viktige historiske kilder.

Redd for militæret

I 1773 var Schøning altså på Leinstrand og Melhus. I forbindelse med omtalen av hvor gamle folk blir i området, skriver historikeren om en mann som visstnok var hele 127 år gammel da han takket for seg.

«For 10 aar siden, eller Ao. 1765, dødde her en Mand, som tog Flugten hid, fra Lexviiken af, da de Svenske havde Throndhiem inde (Ao. 1658) af Frygt, for at blive udskreven af dem til Soldat», skriver Schøning.

Trøndelag var svensk

Ved freden i Roskilde i 1658 ble Danmark-Norge tvunget til å gi fra seg det som den gang het Trondhjems len til Sverige. Trondhjems len besto den gang av det som i dag omtales som Midt-Norge. Leksværingen, som bodde midt i det svenskokkuperte området, var ifølge Schøning redd for å bli kommandert ut som soldat for svenskene, og flyktet derfor. Hvorfor han skal ha flyktet til Melhus, skriver Schøning ingenting om. Trondhjems len ble for øvrig norsk, eller dansk-norsk igjen i 1660.

I verdenstoppen

Ifølge Schøning skal altså leksværingen, som i 1658 var 20 år gammel, ha levd helt til 1765.

«Han maae den Tiid have været ved en Snees Aar gammel, og altsaa opnaaet en Alder af 127 Aar, da han dødde», skriver Schøning.

Dersom den høyst utrolige historien er sann, må den 127 år gamle leksværingen være blant historiens eldste. Jeanne Louise Calment er det mennesket i historien som har fått dokumentert lengst levealder. Hun var 122 år gammel da hun døde i 1997. Det finnes imidlertid mange andre som det påstås har levd lengre, men dette er ikke verifisert. Tuti Yusupova, som døde i 2015, skal ha vært 134 år gammel. Om Tuti snakket sant, slo han leksværingen fra 1700-tallet med 7 år. Ikke verst.

- Selverklærte

Kulturhistoriker Daniel Johansen ber Fosna-Folket ta Schønings omtale av 127-åringen med en stor klype salt.

- Det var mange selverklærte eldgamlinger på den tida. Sjømannen Christian Jacobsen Drakenberg hevdet for eksempel at han var 146 år gammel og ble faktisk trodd.

- Hvorfor tror du de løy på seg høy alder?

- De måtte vel gjøre noe for å gjøre seg interessant, sier Johansen.