Aarebrot er statsviter og professor i sammenlignende politikk, og kjent foredragsholder for de fleste av oss. Aarebrot har blant annet forelest om 200 år på 200 minutter, og i forbindelse med 75-årsdagen for da krigen kom til Norge, holdt han foredraget Krig på 200 minutter.

Ikke behov for manus

Han hadde slett ikke behov for noe manus, og holdt publikum engasjerte fra start til slutt. Aarebrot foreleste om hvordan kvinnens  samfunnsrolle har utviklet seg gjennom tidene og pekte på fellestrekk fra både det gamle Egypt og Hellas, om hvordan kvinnen styrte i oikos, heimen  og mennene styrte i polis,som er betegnelsen på byen, verden utenfor dørstokken.

- Sånn var det lenge også her på gårdene i Trøndelag, det var kvinnen som styrte i heimen.  Og  hva fikk hun da hun giftet seg? Jo, hun fikk et nøkkelknippe. Et nøkkelknippe med nøkler til alle dørene på alle bygningene, sa Aarebrot.

Familieplanlegging og prevensjon

Aarebrot brukte både humor og sitt intellekt til å geleide publikum elegant gjennom historien, og var blant annet  innom den revolusjonærende forfatterinnen Camilla Collett, vår ”egen”  fru Inger  og Eline Ottesen, prestedatteren fra Jæren som blant annet engasjerte seg kraftig i å organisere arbeiderkvinnene og sørge for at de fikk prevensjonsopplysning.

Kontroll på livmoren

Aarebrot forklarte om familieplanlegging og om hvordan ”kontroll på livmoren” har blitt praktisert og fremdeles blir praktisert, i ulike religioner og kulturer, og  om hvordan kvinnen har gått fra å være den som styrer i heimen til å ta steget ut i offentligheten og engasjere seg i politikk og næringsliv, roller med makt.

- Der du finner kvinner, finner du makt, sa Aarebrot.

Stående applaus

Professoren konkluderte tilslutt med at selv om menn utenfra kanskje ser ut til å styre verden, så er det ikke så reint sjelden at det er ei kvinne som står bak i kulissene og trekker i trådene, og ba salens kvinner om å forvalte den makten vel.

Aarebrot fikk tislutt med seg en bok om Austråttborgen, og forlat salen til stående applaus fra publikum.