Forleden var det ei samling på Årnes Handel, i kaféen. Alle som jobber på huset og noen tidligere kollegaer var innbudt - til middag med tilbehør, samt kaffe og kaker og sosialt samvær.

– Det er trivelig å møtes utenfor arbeidstida også, skriver Bente Tronga. Det er hun som dag bestyrer butikken.

Overraskelse

Mottaker ante, ifølge Tronga, ingen ting om utmerkelsen.

Utdelinga foregikk på det som var Bente Trongas sin bestefars 101-års dag.

Han var andre generasjon i firmaet som hennes oldefar startet for 99 år sia, den 14 april 1917.

– Men, den som har lagt til rette for at jeg kan drive videre er mamma. Hun har drevet firmaet i 55 år, etter at bestefar omkom i en bilulykke. Starten på det ble kalt en manufaktur, og lå var i Ratvika. Der dreiv Trongas mamma og pappa en landhandel med alt fra matvarer, ting,

tang, fiskeutstyr, fiskemottak, fiskematkjøkken, bensinutsalg, postkontor (7174 Tørhogg) og telegrafstasjon.

Slit

Tøffe tider har det vært på mange slags vis. Mye slit for å få ting til å gå. I 1979 ble det bestemt at manufakturen skulle drives fra Åfjord sentrum. Bente Trongas mor startet der, og faren dreiv fortsatt landhandelen i Ratvika.

Første plasseringa til klesbutikken var, nabohuset til den tidligere Fagervang barnehage.

–I starten da Brit Syltern begynte å jobbe hos Bjørg Tronga, for 37 år siden, var ikke alltid det var lønn for alle timene, forteller Bente Tronga.

Trofast

Bente Tronga forteller at Brit, som nå har jobbet i firmaet i 37 år, alltid har stilt opp, mange ganger på kort varsel.

6. mai blir hun 67 år å tenke å pensjonere seg, og  hun jobbe ut måneden.

-Men, håper at vi kan spørre hvis vi trenger en ekstra på jobb, sier butikkinnehaveren. Det dere har gjort, kan ikke betales i penger, men en blomster skal de i alle fall få. En tur til Oslo på klesmesse til høsten blir det også, sier Tronga.

Medalje

Til Brit ble det medalje, pin og diplom fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel. De som kan få motta dette er de som har jobbet i samme firma eller selskap i minst 30 år. Medaljen er i sølv, med den romerske seiersgudinnen Victoria på framsida, på baksida står mottakers navn og årstall.

Mor Bjørg Tronga og ikke vært ansatt, og oppfyller dermed ikke betingelsen for heder etter selskapets statutter. Av kolleger og venner ble hun imidlertid hedret etter alle kunstens regler.