Mannen som er bosatt på Fosen, ble tirsdag pågrepet og siktet for to forsettlige drap. Han ble avhørt og deretter løslatt. Mannen nekter straffskyld.

- Flere år siden

Det er NRK-intervjuet som ifølge politiet danner grunnlaget for siktelsen mot mannen. I intervjuet forteller mannen om sin fortid som leiesoldat. Han er i intervjuet sitert på at han drepte to personer i et land i Afrika. Politijurist Per Morten Brobakke ved Trøndelag politidistrikt sier at hendelsen skjedde for flere år siden, men vil ikke angi noe konkret tidspunkt.

- Hadde ikke valg

Både lensmann Rune Halvorsen ved Fosen lensmannsdistrikt og førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter bekrefter at det var NRK-intervjuet som gjorde at etterforskning ble startet.

- Politiet hadde ikke noe valg. Ut ifra det siktede er sitert på, var det helt åpenbart at saken måtte etterforskes. Så spørs det om siktede er referert riktig i intervjuet, eller om det foreligger en misforståelse. Det håper jeg vi får en rask avklaring på, sier førstestatsadvokaten til Fosna-Folket.

Soknes påpeker på at det er norsk straffelov som gjelder for nordmenn som begår lovbrudd i utlandet og at det ikke lenger er noen foreldelsestid på drap. Videre bekrefter han at en leiesoldat er å se på som en sivil og at det ikke er militær straffelovgivning som er gjeldende.

- Godkjente saken

Regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK sier at det har blitt jobbet lenge og grundig med saken hvor den nå drapssiktede mannen fortalte om drapene. At siktede er feilsitert, avviser hun.

- Siktede fikk lese gjennom hele saken og han godkjente den før vi publiserte den, sier hun.

- I artikkelen forteller mannen om drap han skal ha begått. Vurderte NRK å hente inn en kommentar fra politiet i arbeidet med artikkelen?

- Jeg kjenner ikke alle vurderingene som ble gjort underveis, men det ble snakket og jobbet med mange kilder i forbindelse med arbeidet med saken.

- Hva tenker NRK om at artikkelen nå er en stor del av grunnlaget for politiets drapssiktelse?

- Jeg kjenner ikke hva politiet bygger siktelsen på og har ikke noen kommentar til dette, svarer Gjellan.

Fikk ikke verifisert alt

Regionredaktøren forteller at NRK gjorde et grundig researcharbeid i forbindelse med saken.

- Vi jobbet lenge med å få verifisert historien. Deler av den lar seg ikke verifisere og det gjør vi også oppmerksom på i artikkelen. Vi valgte å publisere historien da vi mener artikkelen gir et viktig innblikk i en del av krigshistorien som vi sjelden får innsyn i. Vi står for historien, selv om deler av den kun hviler på det intervjuobjektet sier, svarer Gjellan.

- Alvorlig og vanskelig

Fosna-Folket har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra siktedes forsvarer, uten å lykkes. Avisa har også sendt epost med spørsmål til forsvareren, uten foreløpig å få svar.

Fosna-Folket var torsdag i kontakt med lensmann Rune Halvorsen ved Fosen lensmannsdistrikt.

Han kjente ikke til detaljene i hva siktede har sagt i avhør, og ville ikke gå innpå årsaken til hvorfor siktede nekter straffskyld.

- I denne saken mangler dere åsted, drapsoffer og mye annet. Det må være en krevende sak å etterforske?

- Ja, det er det. Den er alvorlig og vanskelig. Vi skal gjøre så godt vi kan, sier Halvorsen.

Han forteller at mye av etterforskningen nå vil dreie seg om å gå gjennom beslag som ble gjort under ransakingen hos siktede.