Som en oppfølging av kommunens satsing på bedre vannkvalitet og bedre gyteforhold for sjøørreten har Ørland kommune og Ørland Kultursenter gjennomført et gytegrusprosjekt i Dalebekken, som er en del av Balsneselva.

Etter søknad har Fylkesmannen i Sør-Trøndelag bidratt med tilskudd til gjennomføring av prosjektet og gytegrus er lagt ut flere steder i bekken nå i vår.

Holdt igjen siste lass

Sjøørreten er avhengig av egnet substrat for å kunne gyte. I dag er flere strekninger i bekken preget av finstoff, noe som ble påpekt i rapporten fra NINA. Tiltaksplan for bekken ble utarbeidet i 2015.

- Siste lass med gytegrus ble holdt igjen til dugnad da man ikke kom til med maskin. Vi inviterte derfor 4.klasse ved Opphaug skole til å bidra og samtidig lære barna om hva som er viktig for at fisken skal trives i bekken. Grusen ble lagt ut nær gapahuken på eiendommen til grunneier Henrik Bjørn Lunda, opplyser avdelingsingeniør i Ørland kommune,  Kari-Anne Rørstad.

Fjerdeklassen besøkte også bekken i fjor der de fikk lære om livet i bekken og lete etter fisk. Mange husket hva de lærte den gang og fortalte ivrig om dette.

- Imponert

På dugnad stilte også Kjell Koteng og Svenn Aune fra jeger og fisk, lærerne Gina Sakariassen og Anne Røstad, Ingrid Bjørklund fra Ørland kultursenter, Kari-Anne Rørstad og Edmar Bakøy fra Ørland kommune.

- Kommunen er imponert over den jobben og den iver som elevene viste. De bar bøtter og trillet trillebårer over evne. Med kyndig veiledning fra Edmar og Jeger og fisk ble grusen fordelt slik den skulle. Ikke en stein ble liggende igjen i haugen, sier Rørstad.

Som belønning fikk de tomatsuppe, saft og rundstykker, og jubelen stod høyt da Ingrid kom med sjokoladekake, forklarer hun.

- Vi vil takke alle som bidro samt grunneierne langs elva som har vært så positive til de tiltak som gjennomføres for å åpne og tilrettelegge dette flotte bekkefaret for allmennheten, sier Rørstad.